Учителите ни на "изпит" за кариерно развитие (видео)

  • 08 август 2016 12:18

  • 15407
  • 3
Учителите ни на "изпит" за кариерно развитие (видео)
©

Министерството на образованието и науката представи основните акценти в проекта на държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и развитието на педагогическите специалисти, предаде репортер на Novini.bg.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов обясни кои са новите моменти. А именно това са: задължителнaта квалификация на педагозите, която се състои от 48 академични часа за 4 години. Вътрешно институционална квалификация - 16 академични часа годишно. И всеки педагог ще бъде асестиран на всеки четири години и ще бъде оценяван по определени критерии.

Учителите ни са длъжни ежегодно да повишават квалификацията си с цел подобряване на качеството на работата им и повишаване резултатите и качеството на подготовката на децата и учениците.

Стаматов подчерта, че за кариерното развитие на педагогическите специалисти е важно по-големият брой квалификационни кредити и по-високата професионална степен, отколкото натрупаният учителски стаж.

Асестирането се извършва на всеки четири години, като първото ще е през учебната 2010-2021 година. А квалификациите започват още от тази учебна година. Всеки учител ще има професионално портфолио, което да отразява обективната оценка за неговата работа.

Тези промени целят да бъде повишена професионалната подготвеност на учителите, тъй като при педагозите това е непрекъснат процес на подновяване и усъвършенстване.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
15407 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.08.12 | 16:27

3
това означава все по-малко желаещи да бъдат учители и все по-застаряващи кадри в професията
Бонго

2016.08.12 | 16:27

2
Поредната простотия. А кой ще ги атестира в министерството, като там половината са олигофрени. И реформите им са такива.
Шрек

2016.08.12 | 16:27

1
педал

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини