В "Столипиново" заграбват частни имоти, държавата бездейства от години (видео)

  • 01 август 2016 08:10

  • 9457
  • 11
В "Столипиново" заграбват частни имоти, държавата бездейства от години (видео)
©

Частните собственици се опитват да накарат държавата да приложи законите в "Столипиново", защото над 20 години не могат да се върнат заграбените земи, върху които са построени незаконни къщи в пловдивския квартал, разкри разследване на БТВ.  Прокуратурата се е произнесла, че няма престъпление, въпреки присвояването на имотите.

Люба Шаламанова разказа, че родната й къща, построена с двор на 7 декара, е заграбена от роми. Такива парцели са с площ над 50 декара. Една част от къщите в квартала са построени на общински земи, а останалите на частни имоти. Институциите обаче бездействат.

"Когато отидох да видя родната си къща, ме посрещна бременна ромка и заяви, че ще пазят къщата. 6 пъти съм ходила при Иван Тотев, тогава беше кмет на район Източен. Все гледа, но нищо няма като резултат", каза тя. По думите й властта ги притиска да си плащат данъците на заграбените къщи или ще им ги вземат. "Как повече да ги вземат? Там съм израствала и родена, а не мога да отида", каза още Шаламанова.

Друг собственик на къщата заявява, че се страхува, защото хората там могат да им навредят по всякакъв начин.

Според общинския съветник от Реформаторския блок Мурад законността в "Столипиново" я има. "Общината трябва да изкупи частните земи. Вина имат собствениците", каза той.

Според Александър Сиди от ВМРО това, което се случва в "Столипиново" е скандално. Решението е едно - влизане на багери и бутане на незаконните постройки и връщане на земите на собствениците.

Ром разказа пред камерата на медията, че отива в Германия с 6-членното си семейство и държавата там им осигурява дом, помощи и работи. "Как Гърмения може да ги осигури, а България не", каза той. На въпрос кой дава тези пари, за да живеят те добри, ромът отсича: ми не знам, най-вероятно данъчните и бюджета.

Спас Гърневски, бивш кмет на Пловдив, заяви гетото е било в безобразно състояние, когато той е станал градоначалник. "Абсолютно незаконни са тези постройки, бутнал съм няколко. Създал съм програма за 10 млн. долара за канализация и т.н. Гърневски не връща терени, а Поземлената комисия", обясни той.

Мурад заяви, че ако се бутнат тези къщи - ромите ще дойдат у вас. "Няма къде да отидат", заяви той.

Сиди ми отговори, че ромите освен права, имат и задължения.

Последвайте канала на

Калина Христова
9457 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Тони

2017.04.12 | 02:37

11
Благодарение на родния "елит", цялата държава е заприличала на едно огромно Столипиново...
гошо

2017.04.12 | 02:37

10
Извозване на племето вън от българските земи.Те не са българи,никой не ги е канил в България.Домъкнали са ги мръсните османски турци,да си ги прибират и да ги извозват до Пакистан.Крадливото племе НЯМА абсолютно никакво право да живее,краде и убива по нашите земи.ВЪН!
Не може да бъде

2017.04.12 | 02:37

9
Направо не искам да повярвам, че се случват наистина такива безобразия! После ще се чудят защо някой е подивял и изтрепал сума ти народ! Защо изобщо имаме институции и закони, след като всеки си прави каквото иска, и санкции никакви? А на тия, щом в Германия им осигуряват всичко, прав им път, да заминават! Може да минат и за сирийци дори! Уникална държава!
Пророк

2017.04.12 | 02:36

8
Ромите виждат, че държавата нехае за техните безобразия, и стават все по-нагли! Ако управниците ни продължават да си затварят очите за престъпленията, до 5-6 години предричам гражданска война! Опичайте си акъла овреме!!!
ааа

2016.08.01 | 16:08

4
Е как да не знаеш какво е РОМ? Та това е алкохолна напитка. Тук обаче се говори за ЦИГАНИ.
ВАЖНО

2016.08.01 | 12:26

1
КАКВО Е ТВА РОМ ВЕ ЕЙ........
гост

2016.08.01 | 21:53

6
Не с багери а с танкове и при това вечер докато спят!
Циклон - Б

2016.08.01 | 21:56

7
С напалм е по хигиенично !

2016.08.01 | 21:52

5
Горката проста бабка. Цял живот гласува за БСП и после се чуди защо държавата е безправен коптор. По никакъв начин не защитавам смрадливите цигани, но изперкалите дъртаци имат голяма вина за пропадането на държавата.
ааа

2016.08.01 | 16:08

3
Циганета и манговци, стягаите багажа и мигрирайте на запад. Там ще се грижат за вас и ще ви е СУПЕР. Тук не остана нищо за крадене.
T

2016.08.01 | 14:33

2
Gospod shte go napravi, shte bqgat ili shte poginat kradci i parazitirashti elementi, nqma znachenie ot kakav etnos sa.

Добави коментар

Водещи новини