Генералният секретар на ООН предупреди Ердоган да спазва правата на човека

  • 30 юли 2016 07:44

  • 6614
  • 3
Генералният секретар на ООН предупреди Ердоган да спазва правата на човека
©

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е изразил в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган тревогата си от масовите арести в Турция след неуспешния опит за преврат. Това съобщи пред журналисти Фархан Хак, говорител на генералния секретар на ООН.

По думите му разговорът се е състоял на 27 юли, съобщава ТАСС.

Хак припомни, че в същия ден генералният секретар е разговарял по телефона и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, като е призовал Анкара да спазва правата на човека и принципите на демокрацията, включително свободата на изразяване и на събиране. Бан е защитил правото на хората на справедлив процес и е изразил дълбока загриженост от повсеместните арести в страната.

След това той разговаря и с президента Реджеп Тайип Ердоган, пред когото е споделил същите мисли, каза говорителят на Бан Ки-мун. По думите му генералният секретар е изразил и несъгласие с решението за връщане на смъртното наказание.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер също предупреди турските власти да не връщат смъртното наказание, съобщава агенция ТАСС. Щайнмайер каза, че то противоречи на основните ценности в ЕС и не може да бъде предмет на обсъждане. По думите на Щайнмайер това, което става в момента в Турция, "отива твърде далеч".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
6614 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
булгаристанец

2016.08.06 | 18:30

1
ето пак някакъв бюрократ дава акъл как да се оправят в турция.оправеиха европа ,сега и турция.ердоган си знае работата,по тези географски ширини проблемите се оправят с тоягата ,и интеграцията става безотказно .да сте чули мигрант да е изнасилил жена в турция.
на 100% си е

2016.08.06 | 18:31

3
вярно това което пишеш.Такова нещо като" дИмокрация" НЯМА. Измислиха го евреите и ни разделиха на малка клика крадци богаташи,който не ги лови закона и стадо полудели бедни хорица опитващи се да оцелеят физически.

2016.08.06 | 18:30

2
Това ,което се случва в Турция е по опасно и от смъртното наказание .Какво пречи на ЕРДО да каже ,че няма да има смъртно наказание ,но терора да продължи с бясна сила .Тогава и вълкът е сит и агнето цяло -но терора продължава .

Добави коментар

Водещи новини