Единен портал за електронно правосъдие предвиди парламентът

  • 27 юли 2016 16:25

  • 1171
  • 0
Единен портал за електронно правосъдие предвиди парламентът
© Булфото

Пленумът на Висшия съдебен съвет /ВСС/, след съгласуване с министъра на правосъдието, изгражда и поддържа единен портал за електронно правосъдие, записа парламентът в окончателно приетите промени в Закона за съдебната власт.

Поправките бяха дебатирани и гласувани на едно извънредно и на едно редовно заседание в последната седмица преди лятната депутатска ваканция.

Слагаме начало на дълбоки промени в съдебната реформа, те отговарят на искането на обществото за справедлива съдебна система. Така министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на обобщи крайния резултат от гласуваните текстове. Широкото съгласие, подчерта тя, ми дава увереност, че реформата ще бъде доведена до край. По думите й приетите днес промени са пряко свързани с качеството на правосъдието, защото няма качествено правосъдие без качествени магистрати. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на благодари за подкрепата на депутатите в залата.

С гласуваните окончателно изменения органите на съдебната власт ще извършват удостоверителни изявления, ще издават актове и всички други предвидени в закона процесуални действия в електронна форма.

При извършване на процесуално действие, което поставя началото на отделно производство, в информационната система на органа на съдебната власт се образува електронно дело, което е съвкупност от всички електронни документи и информация, създадени или предоставени от участниците в производството и органите на съдебната власт във връзка с упражнени процесуални права или удостоверителни изявления, всички електронни документи и доказателства и други данни, обработвани от органа на съдебната власт във връзка с производството.

В Наказателно-процесуалния кодекс се правят промени, според които прокурор от по-горестоящата прокуратура може служебно, писмено да отмени или измени постановление на прокурор от по-ниската по степен прокуратура, което не е било разгледано по съдебен ред. Постановлението подлежи на обжалване пред по-горестоящата прокуратура.

Съдия, прокурор или следовател, който не подаде в срок декларация пред Инспектората към ВСС за имущество и конфликт на интереси се наказва с глоба в размер от 300 до 3000 лв., а при повторно нарушени - от 600 до 6000 лв.

Съдия, прокурор или следовател, който към датата на влизане в сила на този закон заема длъжност административен ръководител на орган на съдебната власт, след приключване на мандата, може да остане на длъжност съдия, прокурор или следовател в същия орган на съдебната власт, в който е бил административен ръководител, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1171 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини