Първолаци стигнаха до рев заради дефектни буквари и тетрадки

  • 05 декември 2011 07:29

  • 2489
  • 0
Първолаци стигнаха до рев заради дефектни буквари и тетрадки
©

Първолаци от Добрич стигнали до рев заради дефектни буквари и учебни тетрадки.

Подобно чудо се случва за пръв път тази година, коментират родители пред "Монитор". На места в букварите на “Просвета” колите са разместени, на други пък има цели бели страници. Още по-трагично е положението с учебните тетрадки. “Аз нямам главно П”, започва да пищи първолачката Михаела. До страничката с малка ръкописна буква “п” вместо главната “П” се мъдри главна буква “Ф”. “Аз пък нямам главно “Д”, реди сълзи и сополи другарчето й Явор. На въпросната страница отново е главна “Ф”, а “Д” е наредена до малка ръкописна буква “т”, където пък трябва да е главната буква “Т”.

Дефекти има и в сборници и помагала за първи клас отново на “Просвета”. В един от сборниците по математика след задачи за събиране и изваждане до 4 изведнъж се появяват страници за събиране и изваждане до 100, което се учи във втори клас. В “Езикови задачи” за първи клас отново има цели бели страници. Когато има дефект в буквар или тетрадка само на едно дете, даваме нашите учебници и тетрадки. Когато обаче дефектите са при повече деца, търсим съдействие от колегите. Лошото е, че няма клас, в който всичко да е наред, коментират учители. От своя страна малчуганите с дефектни тетрадки редовно реват, защото си мислят, че това е нарочно.

Сгрешените учебници, тетрадки и помагала не могат да се подменят. Всичко се дава от Регионалния инспекторат по бройка и излишни комплекти няма. Първолаците са единствените ученици, които получават чисто нови комплекти учебници и тетрадки, пишат в тях и в края на учебната година не ги връщат за следваща употреба. Така че няма и комплекти втора употреба.

Единственият вариант е родителите да купят други буквари и тетрадки от книжарниците, за да не се травматизират отрочетата им. Цените обаче са много по-високи от тези, които се искат от училищата, обясниха търговци.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2489 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини