Бум на катастрофите с мотористи

  • 11 юли 2016 19:55

  • 1744
  • 3
Бум на катастрофите с мотористи
© Getty Images/Guliver/архив

Бум на катастрофите с мотористи в разгара на лятото – над 230 произшествия са станали от началото на годината. 13 са загиналите и близо 250 са ранените мотоциклетисти, сочат данните на МВР.

Високата скорост и неправилното изпреварване- това са основните причини за катастрофите. Само от началото на юни до момента са станали близо 70 произшествия, при които четирима са загинали и над 70 са ранени.

Най-много са инцидентите в София, където често има самокатастрофирали мотористи. По данни на столичния КАТ по новите булеварди всяка седмица се организират и гонки на две гуми.

При ограничение от 80 километра в час, моторист кара със 190, което е със 110 над допустимото. Това е рекордьорът на две гуми, заснет от стационарна камера. Ще струва на водача 3 месеца без книжка и глоба от над 800 лв.

Най-често нарушения се засичат на Околовръстното. Заснетите рекордьори са по-малко от катастрофиралите мотористи. Но причината е, че повечето от тях си крият номерата и не спират за проверка.

Глобите на рекордьорите са от 200 до 800 лева, но за катастрофите основна вина имат разсеяните шофьори. „Просто не са съобразителни, не поглеждат в страничните огледала на автомобила, че от лявата съседна или дясната съседна лента се движи мотор”, посочи началникът на „Пътна полиция” – СДВР Тенчо Тенев.

Най-опасни са неопитните мотористи, които ползват булевардите за състезателни писти.

Според КАТ най-опасната тенденция е, че в София мнозина са хванати да карат моторите си пияни. От КАТ предупреждават шофьорите да внимават с мотористите, особено когато се престрояват. А съветът към водачите на две гуми е да не превишават скоростта.

Последвайте канала на

Калина Христова
1744 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.07.12 | 06:46

3
Няма проблеми, на България им трябват донори. Карайте смело момчета.

2016.07.12 | 06:45

2
За да ги пазят другите, те самите трябва да се пазят. Преди седмица карах с около 100 км/ч при ограничение 80 км/ч по пътя Бургас - Созопол. движението беше доста интнзивно и точно докато някакъв с джип ме изпреварваше, един моторист се промуши между нас.
Петя

2016.07.12 | 06:44

1
ЛОШО МНОГО ЛОШО! Такива нагли мотористи има не само в София или в България! Преди време един такъв наглец ме изпревари по доста стръмен път с завой в Алпите -Австрия и започна да кара на зиг-заг пред мен и в един момент спря и пусна крака на пътя-ама точно пред мен на няма и пет метра и се обърна да гледа назад за приятеля си с друг мотор зад мен! пълен глупак-добре че нямаше насрещно движение и отбих в ляво-Мъжът ми до мен побесня- искаше да слиза да го бие!А все се плюва по некъдърни ЖЕНИ шофьорки!

Добави коментар

Водещи новини