Планината е красива, но крие опасности, предупреждават планинските спасители

  • 11 юли 2016 07:21

  • 1514
  • 0
Планината е красива, но крие опасности, предупреждават планинските спасители
© Булфото

Планината според доайена на отряда в Банско на Планинската спасителна служба /ПСС/ при БЧК Методи Баненски е красива и през зимата, и през лятото, но винаги крие опасности, с които сме длъжни да се съобразяваме. Това той каза пред репортер на БТА, попитан какво трябва да знаят и какво би посъветвал туристите, тръгнали през лятото по пътеките към върховете и езерата на Пирин и другите безброй омайни кътчета в българските планини.

В планината времето бързо се променя, може да се развали изведнъж и това трябва винаги да се има предвид, коментира Баненски. Много важни според него са екипировката, подходящото облекло и обувки. Не по-маловажно според опитния планинар е туристът да е спокоен, да познава маршрута, да не се притеснява например от мъглата, която може да падне - тя все пак ще премине. Сега има остатъци от преспи в лавинните улеи във високите части, налага се да се пресичат, но внимателно, защото едно подхлъзване може да свърши долу в камъните и скалите с непредвидими последици, предупреждава той. Затова съветва по възможност да се избягват тези места, да се използват и щеки, които правят движението по-сигурно. Хубаво е заедно с водата и храната в туристическата раница да има и някое хапче аналгин, аспирин или нещо друго от първа необходимост, както и бинт или марля за превръзка, защото всичко се случва.

През лятото на планинските спасители нерядко се налага да помагат на пострадали след тежки падания със сериозни счупвания и травми, до които се стига вследствие на невнимание или подценяване на обстановката, отбелязва Методи Баненски. В Пирин има някои доста дълги и трудни машрути, какъвто е например преходът между хижите "Яворов" и "Вихрен". Той според планинския спасител е много хубав и красив, но изисква и добра подготовка. Там се преминава и по скалния хребет Кончето - емблематичен за Пирин природен феномен. Това неповторимо със суровата си красота и страховито място е обезопасено с въже и може да се премине спокойно, но много трябва да се внимава, предупреждава Методи Баненски.

През лятото няма постоянни дежурни постове с планински спасители край хижите и оживените маршрути в Пирин над Банско, но в базата на ПСС в града има денонощно дежурен, който приема сигнали на тел. 0887 100 241, информира той. Разполагаме с модерни високопроходими автомобили и сме винаги в готовност да създадем незабавно организация и да се озовем по най-бързия начин до мястото на нещастието след сигнал за човек или хора, изпаднали в беда и нуждаещи се от помощ. При спешни случаи в спасителните акции може да се ползва и хеликоптер. Това вече се е случвало, има и специално обучени за действия с летателна техника планински спасители от Банско, допълва Баненски. Той напомня също на хората, които тръгват в планината, колко важно е да си направят и планинска застраховка.

Последвайте канала на

БТА
1514 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини