Срещата на върха на НАТО ще обсъжда отношенията с Русия на специална сесия

  • 07 юли 2016 07:40

  • 1497
  • 6
Срещата на върха на НАТО ще обсъжда отношенията с Русия на специална сесия
© Getty Images/Guliver/архив

Отделна сесия на срещата на върха на НАТО, която ще се състои във Варшава на 8 и 9 юли, ще бъде посветена на отношенията с Русия, съобщи ТАСС, цитирайки постоянния представител на САЩ в алианса Дъглас Лют, който говори пред журналисти снощи. Според него руската тематика ще се обсъжда през първия ден на съмита, информира БТА.

"Вечерното заседание на лидерите на страните членки ще бъде посветено в по-голямата си част на отношенията на НАТО с неговия най-голям и най-развит във военно отношение съсед - Русия. Тези отношения са фундаментални за алианса от момента на неговото основаване през 1949 г. до днес", отбеляза той. "Отношенията между НАТО и Русия се основават на баланс на силите и на диалог", каза Лют, и това според него е "разумно и отговорно".

САЩ и НАТО са за диалог с Русия, но наред с това искат "да й покажат, че няма да търпят никаква агресия на своите граници".
Именно затова на срещата на върха ще се обсъжда укрепването на сигурността на територията на Източна Европа и разполагането в Полша и балтийските страни на четири многонационални батальона с численост до хиляда бойци всеки, отбеляза той и добави, че те ще допълнят силите за бързо реагиране на НАТО. На същата цел служи и решението на САЩ да разположат на ротационна основа напълно окомплектована дивизия в Европа към края на 2017 г. В нея ще бъдат включени въздушно-десантна и бронетанкова бригади.

Срещу подобни намерения се обяви днес постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко. В интервю за московския вестник "Комерсант" той каза, че конфронтационните действия на НАТО задължително ще получат военно-технически отговор от Русия. Според него усилията на НАТО, насочени към укрепване на сигурността на европейските страни чрез разполагане на сили на алианса на тяхна територия, "всъщност подкопават тази сигурност".

"Самият факт, че днес много страни настояват за присъствие на чуждестранни сили на тяхна територия, е свидетелство за криза на европейската сигурност", подчерта Грушко.

Той припомни, че до неотдавна положенията на Основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 г., според които алиансът се задължава да не разполага "значителни бойни сили" по границата с Русия, служеше за опора за сигурността в Централна Европа. "Днес НАТО следва напълно противоположен курс, укрепвайки военните си потенциал", отбеляза руският дипломат. Русия предлагаше мерки за усъвършенстване на този документ, но реакция от страна на НАТО не последва, добави той.

Последвайте канала на

Калина Христова
1497 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.07.10 | 16:54

6
Ако се сравнят действията на Русия с тези на Щатите знаете ли какъв ще е резултата ?! Кой подпалва войните ? Кой воюваше във Виетнам, Ирак, Камбоджа и т.н ? Кой прави цветните революции ?

2016.07.10 | 16:54

5
Ей парцал, я кажи защо кравите не карат свои ракети и совалки, а използват само руски? ПроЗти ли са? Кьопави ли са? Или са дрогирани психопати и педали? Кой бе, кой харесва тая разпадаща се агресивна кочина кравария? НИКОЙ!

2016.07.10 | 16:54

4
По точно казано е среща на педали на бели чаршафи !И ще се убеждават ,кой е най-голямия ...педал !И представете си това се окаже ....нашия педал -Плювньо !
русофил - парцал

2016.07.09 | 02:15

1
Кой, Pycия ли? Тя е най мирната държава в света. През 2008 кротко навлезе в Грузия и избиваше грузинци. През 2014 мирно навлезе в Украйна. Направо е стожер на мира.......

2016.07.09 | 02:15

3
Ей парцал, я кажи защо кравите не карат свои ракети и совалки, а използват само руски? ПроЗти ли са? Кьопави ли са? Или са дрогирани психопати и педали? Кой бе, кой харесва тая разпадаща се агресивна кочина кравария? НИКОЙ! Защо ма, защо???

2016.07.09 | 02:15

2
ти, че си парцал, то е мнго ясно, я се запознай по-подробно с този случай, та не бълвай простотии. пък и не само с тоя. но на такива слепци като теб, да им го навираш в очите, те пак нищо не виждат.

Добави коментар

Водещи новини