Плащаш паркинг или гориш

  • 02 декември 2011 06:08

  • 5252
  • 6
Плащаш паркинг или гориш
© Булфото

"Плащаш паркинг или гориш". Това е основната версия, по която работи столичната полиция след новата порция опожарени автомобили в София.

След канонадата от пламъци в кв. "Младост" в нощта срещу четвъртък нови две коли изгоряха в столичния кв. "Хаджи Димитър". Униформените вече проверяват всички собственици на платени паркинги в източната част на София и най-вече кварталите "Младост", "Дружба", "Студентски град" и "Хаджи Димитър", пише "Стандарт". Причината е, че пожарите принудиха мнозина шофьори да оставят возилата си на охраняеми паркинги в близост до домовете си.

Една от основните версии, по които се работи във връзка с умишлените палежи, е именно принуда за използване на платени паркинги в района на палежите. Това потвърди и инспектор Станислав Станков - началник на група в отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР. Той обясни, че полицията се опитва да открие връзка между палежите, тъй като за месец и половина са регистрирани над 20 подобни случаи на територията на цяла София. Освен интереси на съдържателите на платени паркоместа, следващата версия, по която се работи, е появата на неуравновесен психически пироман. От МВР са на мнение, че минимум двама души са подпалвачите. Действията им са сходни, но разследващите смятат, че почеркът им не е идентичен.

"Основната част от палежите на територията на кварталите "Младост" 2 и 3, "Студентски град" и "Хаджи Димитър" са идентични случаи, но за момента не са свързани помежду си", коментира Станков. Няма никаква връзка между собствениците на автомобилите, застрахователните компании, а също така няма очевидци на случаите, нито пък заподозрени. От полицията признаха, че са силно озадачени от случващото се и не помнят досега подобна масовост на палежите.

Третата версия, по която се работи, е конкуренция между застрахователи. Тази хипотеза на разследването обаче е по-малко вероятната, тъй като за подобен умишлен палеж е необходим и съответният мотив или атака към определена застрахователна компания, а случаят не е такъв, категорични са полицаите.
Станков обясни, че пироманите са хора, които изпитват наслада от резултата, който са постигнали, и от медийния отзвук.

Психолозите разграничават пироманията от палежите, извършени от психично болни. Това означава, че пироманите не са невменяеми и те носят наказателна отговорност за действията си.

След като за по-малко от 24 часа в София горяха коли в няколко квартала, жителите на града са в паника. Масово хората преместват колите си и ги оставят на охраняем паркинг или гараж. От МВР също предприемат мерки, тъй като има подозрения, че подпалвачът няма да се откаже и ще продължи с набезите. Неофициално се коментира, че цялата полиция е вдигната, като патрулки денонощно обикалят крайните квартали. Криминалисти са на мнение, че след като е ударил вече в "Младост", не е изключено подпалвачът или негови последователи да ударят в други квартали като "Люлин", "Надежда" и "Лозенец".

Вчера имаше засилено полицейското присъствие в "Младост" и "Хаджи Димитър". Мерките са предприети не само с превантивна цел, но и за да бъдат установени извършителите на палежите. Екип от Института по психология към МВР също работи по случаите. Целта е да се установи профилът на извършителя и мотивите за палежите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5252 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
асдасд

2013.08.15 | 10:30

6
Ми ще плащат софиянци, те и без това най-малко сметки плащат....
MAZNI SELQNIIII

2011.12.14 | 00:03

5
are marsh na selo otrepko.... she mi obqsnqvash koi plashtal nai malko i nai malki smetki.... kenef zauhav
sadasdasdf

2011.12.14 | 00:03

4
А на теб провинциалистко говедо ти е мн лесно и евтино просто паркираш каруцата на нивата и си ок
hi

2011.12.14 | 00:02

3
полицията е в кюпа,100%!!!
hi:)

2011.12.13 | 20:48

2
Полицията + застрахователите = мутренските години се връщат отново..........
Гого

2011.12.13 | 20:48

1
Не виждам как всички паркинги във София да поберат всичките коли. Не виждам причина да си оставя колата на платен паркинг при положение че на месец излиза 45 лв. а за година 540 лв а застраховката ми е 280лв. на колата почти двойно по евтино. За мен това са умишлени палежи и хора със ясното съзнание какво правят щом не могат да ги хванат за какво ние полицията за какво им плащаме от данъците които внасяме за да спят нощем. Трябва и полицията заплатата да свързана със показаните резултати а не всеки месец работил не работил си получаваш заплатата. Какво може да се очаква от корумпирана съдебна система хора със 30-40 висящи дела се разхождат на свобода и съм сигурен че даже и да ги заловят след 72 часа ще ги пуснат пак!

Добави коментар

Водещи новини