Италия: Европа е нашият дом и нашето бъдеще

  • 24 юни 2016 13:37

  • 1802
  • 1
Италия: Европа е нашият дом и нашето бъдеще
© Twitter

Първите политически реакции в Италия на антиевропейския вот на британския референдум Брекзит днес варират от тревога и призиви за единство сред управляващите левоцентристи до ликуване на евроскептичната опозиция.

Премиерът Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва най-напред проведе телефонни консултации с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и с френския президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12, след това отложи заседанието на ръководството на оглавяваната от него Демократическа партия (ДП) и свика спешно в министерския съвет трима министри - на външните работи, на икономиката и финансите и на икономическото развитие - както и управителя на Банка д'Италия. Междувременно Ренци пусна в Туитър текста: Трябва да я променим, за да я направим по-хуманна и по-справедлива, но Европа е нашият дом и нашето бъдеще.

"Намираме се в много труден за Европа момент. Независимо, че от дълго време се подготвяхме за посрещане на последиците от това решение, не крием трудностите в този момент. От политическа гледна точка това трябва да пробуди Европа," заяви министърът на външните работи Паоло Джентилони, добавяйки, че "уважава тежкото решение на британския народ да излезе от Европейския съюз (ЕС)".

Следобед той ще участва в срещата на външните министри от ЕС в Люксембург, която предварително бе обявена като посветена на европейски въпроси. В неделя той ще бъде в Берлин, където се събират ръководителите на дипломациите на шестте страни, поставили основите на ЕС.

Според лидера на парламентарната група на ДП в долната камара на парламента Еторе Розато "това е изключително тъжен ден, тъй като Брекзит минира надеждите за растеж и мир, прави всички по-крехки и уязвими, но оттук ще се потегли към един по-сплотен и силен ЕС".

Бившият премиер от левицата и някогашен председател на Европейската комисия (ЕК) Романо Проди направи изявление пред Радио Ватикана. Брекзит е огромен показател за недоволството - каза той - но не от Европа, а от политиката, която днес се води навсякъде. Реакцията трябва да бъде (изграждането на) Европа, която решава проблемите. Гражданите не мразят Европа, те мразят тази Европа. Мразят управлението през последните години, мразят политика, която не разбират.


Ликува лидерът на евроскептичната и ксенофобска партия "Северна лига" Матео Салвини: Днес е великолепен ден. Сега ще видим какво ще стане. Гражданското съзнание се оказа по-силно от банкерите. Европа има сега възможността да се освободи от ЕС. Стига с тези салони на банкерите, трябва да основем отново Европа. Много е жалко, че нашата конституция, която е антидемократична, не позволява на италианците да прогласуват на референдуми международните споразумения.

Депутатът Данило Тонинели, който отговаря в парламентарната група на опозиционното "Движение 5 звезди" за реформата на конституцията и на избирателния закон, също не скри задоволството си: Британците избраха излизането. Победи демокрацията и загуби Европа на банките. Вятърът на промените е все по-силен.

Тази позиция звучи като дистанциране от вчерашното официално писание в блога на партийния лидер Бепе Грило, в което се изтъкваше, че движението "е в Европа и няма никакво намерение да я напуска".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1802 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.24 | 14:17

1
Вашето може, НО НЕ и нашето!

Добави коментар

Водещи новини