Спипаха лихвар, заплашвал длъжниците

  • 01 декември 2011 12:33

  • 905
  • 1
Спипаха лихвар, заплашвал длъжниците
©

На 60-годишен мъж от Шумен е повдигнато обвинение за незаконна лихварска дейност.

Той е с инициали В.С. Давал на заем кредити до 2000 лв. предимно на хора от село Ивански. Лихвите по тях достигали до 10%. Тези, които нямали възможност да си плащат навреме вноските, били заплашвани. Като залог лихварят вземал и различни вещи от своите длъжници.

На 29 ноември служители на сектор криминална полиция са извършили са извършили претърсвания, съвместно с разследващи полицаи, в апартамент на ул. Презвитер Григорий и в жилище на пл. Гривица в града. Били са иззети 18 дебитни карти, две папки, тетрадка, бележник, в които са отразени транзакции, със записани определени суми, както и два класьора с монети. Според предварителния оглед част от тях вероятно са римски и колониални. От втория имот е била иззета запис на заповед, но пак в полза на В.С. По случая криминалистите работят от около 5-6 месеца. Парите били раздавани до 2010г. Установено е как са били връщани парите на лихваря. - чрез вземане на дебитните карти на длъжниците, предоставяне на нотариално заверени пълномощни за получаване на различни социални плащания. /помощи, пенсии, надбавки и др./ .

До 2003. мъжът имал търговски обект в Ивански. До момента са разпитани шестима свидетели, като двама от тях са разпитани пред съдия от Окръжен съд Шумен. На 30 ноември е извършен оглед на иззетите веществените доказателства. В.С. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 252, ал.1 от НК - незаконна банкова и финансова дейност. Вероятно ще му бъде повдигнато и обвинение по чл. 278 от НК за открити културни ценности, които не са предадени на властта. Наказанието е лишаване от свобода до три години или глоба от петстотин до три хиляди лева.

Мъжът е криминално проявен, бил е осъден през 2004г. за незаконно притежавано оръжие. Той диабетик - пенсионер по болест.

Предстои да бъде назначена експертиза. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура Шумен.

Последвайте канала на

Десислава Станева
905 1

Коментари 1

Добави коментар

2011.12.01 | 21:10

1
проетох заглавието бегло и го разчетох като : Спипаха лайнар . ебати как се връзват нещата

Добави коментар

Водещи новини