"Стерилният" апелативен прокурор се отказа от втори мандат

  • 30 ноември 2011 16:08

  • 2499
  • 0
"Стерилният" апелативен прокурор се отказа от втори мандат
©

Апелативният прокурор на София Вичо Вичев е оттеглил кандидатурата си за втори мандат, научи "Дневник". Това става ден преди Висшият съдебен съвет да го изслуша.

Вчера стана известно, че инспекторатът към Върховната касационна прокуратура разследва Вичев за представяне на документно престъпление. Проверката е започнала по сигнал на прокурорка от районната прокуратура, че по гражданско дело, по което е бил страна, Вичо Вичев е представил документ с невярно съдържание.

Така в надпреварата за поста ще участват прокурорът от Софийската градска прокуратура Венцислав Андреев и апелативният обвинител Стойчо Ненков.

Венцислав Андреев е близък на съдия Венета Марковска от Върховния административен съд (ВАС) (самият той потвърди, че я познава, а преди време "Капитал" писа това, като се позова на три независими източника). Миналата година Андреев беше определен като втори наблюдаващ прокурор по делото срещу семейния приятел на Марковска - Георги Георгиев. Той беше задържан за хулиганство, защото след като е спрян за рутинна проверка от пътни полицаи, започва да оказва съпротива и в крайна сметка къса униформата на единия. По закон хулиганските действия се разследват от районна прокуратура, а не от горестоящата, която би трябвало да се занимава с тежка престъпност.

Венцислав Андреев беше наблюдаващ прокурор и по делото срещу служителя на магистрална полиция Тодор Джурков. Той беше задържан с над 80 кг. амфетамини в края на ноември 2007 г. заедно с братовчед си Стоян Стойчев, син на Ангел Стойчев – собственик на ресторант "Монтерей".

На Стойчев не беше повдигнато обвинение, въпреки че в дома му в Батак беше открито пакетиращо фолио, по което са открити следи от амфетамини в състав идентичен с този иззет от автомобила на Джурков. Съдът допуска съкратено съдебно следствие и Джурков получава наказание под предвидения в закона минимум.

Преди време в "Капитал" писа, че през 2007 г. Андреев е предупредил прокурора Емил Милев, че срещу него се води проверка на имотното му състояние и че телефонът му се подслушва. По делото за принуда срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев (получи тригодишна условна присъда) и Андреев, и Милев потвърждават за разговорите си.

Пред съда Андреев разказва: "Емил ме помоли да му ходатайствам, тогава имаше тези дела за "половин фас цигара" наркотици и които ги прекратявахме, и ме помоли един колега да прекрати делото, защото това бил син на някаква служителка от ДСК, която му обещала да му рефинансира кредита на по-ниска лихва, и ме помоли да се произнесат за проблема на сина й." Тогава Андреев решил да предупреди Милев, че телефонът му е "контролиран" и че има проверка в ГДБОП срещу него.

Наскоро главният прокурор Борис Велчев разпореди делото срещу сина на Андреев - Бисер (21 г.), да се гледа във Варна. Мотивите на Велчев бяха, че "не е естествено и не е нормално", при положение че Венцислав Андреев работи в София, делото на сина му да се гледа тук".

Последвайте канала на

Novini.bg
2499 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини