Започна 9 - тата "Българска Коледа”

  • 30 ноември 2011 16:03

  • 1356
  • 0
Започна 9 - тата "Българска Коледа”
©

По инициатива и под патронажа на президента Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в и Зорка Първанова стартира деветата поред кампания на благотворителната инициатива "Българската Коледа. Подарете надежда на дете в беда". Тя набира средства за лечението на болни деца и купуване на медицинска апаратура за нуждаещи се детски клиники и отделения.

В предишните осем издания на "Българската Коледа" бяха събрани общо 18 142 832 лева. Със сумата 4 230 912 лева беше подпомогнато лечението на 1 066 български деца. За 139 детски клиники и лечебни звена бяха закупени медицинско оборудване и линейки на обща стойност 13 911 920 лева.

По традиция, на 25 декември 2011 г., в първия ден на Коледа, в Народния театър "Иван Вазов" ще се състои благотворителен спектакъл.

Средствата, събрани чрез "Българската Коледа - 2011", ще бъдат дарени на специализирани детски клиники и на деца, нуждаещи се от скъпоструващо лечение, което не се поема от Министерството на здравеопазването и Националната здравно-осигурителна каса.

Децата, чието лечение се подпомага от "Българската Коледа", се определят след изпращане на молби и съответните медицински документи от родителите им до организаторите на благотворителната инициатива и след съгласуване с лекуващите лекари. На част от децата "Българската Коледа" помага вече няколко години и ще продължи да осигурява тяхното лечение. Това са децата, страдащи от нефротичен синдром, остеогенезис имперфекта и други заболявания, чието медикаментозно лечение не се поема от държавата.

Закупуването на медицинската апаратура се извършва на основата на получени заявки от ръководствата на болниците и след направени консултации с Министерството на здравеопазването, Асоциацията по педиатрия и Асоциацията по неонатология.

На адрес www.bgkoleda.bg всеки може да се запознае с кампанията през предишните осем години, да научи повече за подпомогнатите деца и клиники, както и да се запознае с болниците, които до този момент са заявили желание да бъдат подпомогнати, а така също и с децата, нуждаещи се от скъпоструващо лечение.

Дарителската сметка на кампанията е в Обединена българска банка, IBAN: BG13UBBS80023300186210; банков код BIС: UBBSBGSF; ОББ, клон "Централен". Титуляр на сметката е БНТ.

И тази година дарения ще могат да се правят в интернет чрез системата за електронни плащания e-pay, както и директно с кредитни карти VISA и MasterCard.

В близките ще бъдат съобщени номерата, чрез които желаещите да подкрепят инициативата с изпращане на СМС или гласово обаждане до мобилните оператори, могат да направят това.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1356 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини