Съдът отхвърли иска на БДЖ срещу започналите стачката служители

  • 30 ноември 2011 15:09

  • 1338
  • 0
Съдът отхвърли иска на БДЖ срещу започналите стачката служители
© Булфото

Състав на Софийски градски съд (СГС) прекрати като процесуално недопустимо делото, образувано по исковата молба на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД срещу 10 служители на дружеството, които според управителите са започнали стачката, съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдебният състав се е произнесъл, след като е взел предвид следното: „В случая ищецът не твърди, че има качеството на работодател на посочените ответници, участвали в стачката, чиято законност се оспорва по съдебен ред, а за такива се сочат Поделения за товарни превози София и Пловдив. При така заявените факти ищецът се явява чужд на спорното право с посочените ответници, доколкото не участва като страна по него. Същевременно страните по делото следва да са страните по спора. Отделно от това за ищеца не е налице интерес от търсената защита и с оглед на обстоятелството, че при евентуално постановяване на съдебно решение по така предявения иск за него не биха възникнали права. Такива не биха възникнали и за работодателите на ответниците, тъй като субективните предели на силата на пресъдено нещо не могат да се разпрострат по отношение на тях и съответно не биха могли да реализират предоставената им с нормата на чл.19, ал.2 ЗУКТС възможност за ангажиране дисциплинарната и имуществена отговорност на лицата, взели участие в незаконна стачка. Това от своя страна налага извода, че ищецът не е надлежно процесуално легитимиран да участва по делото като страна при посочените в исковата молба ответници.

При липса на надлежна процесуална легитимация съдът не разполага с правната възможност да дава указания на ищеца, доколкото исковата молба е редовна, но изначално липсват предпоставки за възникване на валидно процесуално правоотношение с ищеца.

На 29 ноември 2011 г. в СГС е образувано дело по искова молба от „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и поделенията на дружеството в София, Пловдив и Горна Оряховица срещу 63 служители. Внесеният иск е по чл. 124 от ГПК във вр. с чл. 17, ал. 1 от ЗУКТС (За установяване на незаконността на обявена, започнала или завършила стачка).

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини