Изследват в Германия открит у нас скелет на 7500 г.

  • 30 ноември 2011 14:38

  • 2967
  • 0
Изследват в Германия открит у нас скелет на 7500 г.
©

Учени от Тюбенгенския университет в Германия изследват открития у нас скелет на 7500 години. Той беше открит това лято от археолози в местността Корията във варненската община Суворово.

Очакваме до края на годината германските антрополози да се произнесат за пола на праисторическата находка - дали скелетът е бил на мъж или на жена, каза уредникът на градския музей в Суворово Росен Петров. Той припомни, че скелетът е изпратен още това лято, след като археолозите го изровиха в жилище от каменно-медната епоха. Оттогава датира и прочутият варненски некропол, в който беше намерено най-старото злато на света, пише "Стандарт Нюз".

Древното селище край Суворово се проучва наново, след близо 2-годишен застой със собствени пари на общината. При разкритието на скелета, археолозите смятаха, че той е на човек претърпял насилие или пожар в дома си. По останките има следи от нападение, а древното селище е било изгорено и се предполага, че става въпрос за нашествие. След като Германия ни върне ценната находка, тя ще бъде изложена в стъклената витрина на обновения музей в Суворово, който промени визията след спечелен проект по програма за развитие на селските райони.

В една от залите се възстановява и експозицията на руския генерал Суворов, която е посещавана от много групи руснаци. За туристите обаче голям интерес представлява и намиращата се в съседство на музея уникална джамия, на която най-отгоре едновременно има полумесец и кръст. Тя датира от 16 век и е трета по големина в Североизточна България. Според местното поверие, на времето са я вдигали върху разрушена църква и строежът непрекъснато падал. Тогава българските майстори дали съвет да се сложи и кръст на минарето, за да бъде омилостивен Бог.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2967 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини