80% от асансьорите са потенциално опасни

  • 09 юни 2016 15:09

  • 1231
  • 0
80% от асансьорите са потенциално опасни
© Булфото

80% от асансьорите у нас са потенциално опасни и са в плачевно състояние.

Според техниците, причината е в отказа на етажните собственици да плащат за поддръжка, заяви председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков: "За 40 години аз не съм срещнал човек, който да се чувства като собственик на това съоръжение. Изглежда, че тези съоръжения или ползвателите на тези съоръжения ги имате като нещо чуждо, ако може и за без пари да се поддържа асансьора. Нежеланието на собствениците да плащат за ремонта на асансьорите доведе до плачевното състояние, в което са".

80 хиляди асансьора у нас не отговарят на европейските изисквания за безопасност. Голям процент от тях са на възраст между 30 и 60 години, има и такива, които се използват от 90 години. Не може на толкова години да се казва, че асаньорите са в ред и са в блестящо състояние, очерта тревожната тенденция Маринков. По думите му, ако оторизирана европейска компания провери тези асансьори, те категорично биха били спрени.

Според председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков е необходимо още по-ясно регламентиране на отговорността за състоянието на асаньорите.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1231 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини