Гладиаторът Валентин пребил 8 за месец

  • 30 ноември 2011 06:16

  • 9671
  • 21
Гладиаторът Валентин пребил 8 за месец
©

7-8 тийнейджъри са пострадали от гладиатора Вальо и свитата му само за месец, разказва Младен Владимиров.

Първият случай бил сериозен - побой над четирима тийнейджъри на спирката на Строителната гимназия. Час, след като за инцидента е съобщено, Валентин и приятелите му са предупредени от полицията с протокол да не закачат ученици от Руската и дори да не доближават територията й. Въпреки това още на следващия ден 15-годишният побойник е край оградата на 35-о. Дори опитва да влезе в двора, за да покаже какъв е бабаит. Блъска един, заплашва двама-трима, иска цигари и пари. Освен един шамар, друго насилие няма, но учениците са достатъчно травмирани, за да се оплачат на психолога, пише "Стандарт".

"Ако навреме се бяхме хванали няколко души, може би щяхме да предотвратим това, което се случи с Андрей. Най-добрата защита е превенцията. За съжаление, бях сам, а една птичка пролет не прави", казва Младен Владимиров.
Психологът дори подал оставка, но в момента от всички посоки го уговарят да си я изтегли и да остане в училището. "Не знам какъв е проблемът на Валентин с 35-о. Може би просто е решил, че авторитетът му сред приятелите ще нарасне, ако може да се похвали, че е "взел страха" на такова голямо училище", гадае Владимиров.

"Вражда между двете школа няма, проблемът е само с едно момче. Ние сме съвсем различно училище, езиково, децата са с друг вид мотивация, готвят се за хуманитарни специалности. Няма как да се получи вражда, защото те са много различни като профили", разказва психологът.

По думите му децата в 35-о преживели много тежко побоя над Андрей. Някои родители дори искали да оставят децата си у дома след инцидента. "У очевидците видях страх, а у останалите ученици паника да не би някой от тях да се превърне в следващата жертва. Първия ден плакаха, криеха се в кабинета ми. В момента тревогата е намаляла, но не знам как ще удържим децата, ако пуснат Валентин без наказание. Гневът, който са насъбрали, е много голям", смята Владимиров.

По думите му самият Андрей не помни нищо от инцидента и тепърва ще трябва да си припомня травмата с помощта на семейството. Близките ще решат кое от станалото да му спестят и за какво да му разкажат.

"След станалото децата много се сплотиха, всички искат да го посетят, но да се изтърсят 200 души в "Пирогов" не е най-доброто решение. За сметка на това пък поддържат редовна връзка по телефона с родителите му", разказва Владимиров.

Младен е единствен психолог на близо 1200 ученици и признава, че е трудно да работиш дори само с децата, които имат проблеми. Допреди да се случи инцидентът, основните посетители в кабинета били деца, които имат любовни разочарования или проблеми с родителите.

Според Владимиров за случаи като този на Валентин би трябвало да има специализиран детски съд, който да се занимава само с подобни проблеми.

"Иначе един прокурор работи и с малолетни, и с пълнолетни, няма време да се задълбочи в спецификата на случилото се", твърди психологът. Той настоява също и за единна информационна система за наказанията или девиантното поведение на децата.

"В момента всички специализирани институции за деца работят всеки в собствената си бразда и никой не знае какво прави другият. Има единна информационна система за кредитите, но няма такава за децата. В момента имаме 6 закона, свързани с малолетните, и всичките са в ревизия", споделя специалистът.

Особено опасно според него е това, че новият проект на закон за борба с противообществените прояви не предвижда наказания, а само работа с психолог. "Според мен именно заради липсата на санкции дете като Валентин е добило чувството за безнаказаност", казва Владимиров.

Последвайте канала на

Десислава Станева
9671 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
майка

2011.12.10 | 21:02

21
Искам да се обърна към майката на Валентин , която видах да плаче по телевизията.Госпожо аз съм майка на двама сина и мнението ми ,че върху вас пада по-голямата отговорност за това ,което се случчи със сина ви.Да расте като еаин убиец.Определено смятам , че вие като майка трябвше да намерите общ език със сина ви,трабвае да сте по бллизо до него и проблемите му,до това с кого дружи, с какво се занимава и т.н.Вината е първо ваша,а после на всички останали институции с т.н.Каквито и проблеми да имате,най-важни са са децата в едно семейство.Всичко останало губи смисъл.Така че трябваше по-рано да плачете, а сега вече е доста късно.Жалко за Андрей .Дано отсега нататък му се случват само хубави неща.А днес има и имен ден Да е жив и здрав. Дано ме разбере правилно майката на Валентин.Аз от позицията на по-ввъзрастна си позволих да се обърна към нея и към всички майки,които безумно обичаме децата си.Да бъдем приятели с тях, а не да крият от нас .Това е наше задължение.А как се постига с добро е казал народа.Не с агресия и побоища ,а с много примери и много разговори с тях.Това поне ме е научил опита през годините.
fest

2011.12.10 | 21:01

20
Само мен ли ме притеснява заглавието, което са изтипосали отгоре? Ей, вие от вестника, знаете ли какво означава думата "гладиатор", че тука много не на място сте я сложили. Думата може да се използва за някой спортист, който се бие на ринг, не за побойник, който бие децата по улицата. И вие ли сте поредният новинарски сайт, който пише глупости на поразия и количеството е за сметка на качествените статии? Толкова ли зле станаха всички медии в България, че не осъзнават как една дума променя изцяло общественото настроение или просто всички вече сте толкова обиграни да манипулирате настроенията на широката публика в политическите новини, че го правите и в останалите несъзнателно. Редактора да си върши работата, моля.
к.к.

2011.12.10 | 21:01

19
Животно.

2011.12.10 | 21:01

18
да е малолетен колко да е малолетен? редно е да бъде осъден с ефективна присъда, нека полежи в затвора,да си понесе наказанието. опасно ще бъде за него ако се отърве ненаказан, като гледам настроенията. Към майката на побойника: ако не бъде осъден синъ ти утре теб ще пребие че не си му дала пари за дрога,алкохол цигари.
Миро

2011.12.10 | 21:01

17
Пратете го в Бойчиновци и вече няма да бие никои.
ben

2011.12.10 | 21:01

16
zatvor za toq bukluk malak probai se s mene be palq4o 6te ti skusam malkiq zadnik
bendji

2011.12.10 | 21:01

15
Ако си бяха останали трудово-възпитателните училища,сега нямаше да има обществото подобен тип проблеми.Нито ак такава остра нужда от психолози,детски съдии и ред други чиновнически длъжности.Само месец в (ТВУ),този столичен бабайт ще стане тих и любезен с всеки който види насреща си.Но и това що бе изградено от нашите бащи,деди се унищожи.Защото било демокрация.На ви сега свободия и си дръжте децата като домашни любимци на кайшка,в къщи пред телевизора и компютъра.Пък после що са с наднорменно тегло и гледали кат зомбита.
ПРИМИТИВЕН

2011.12.10 | 21:01

14
Този "гладиатор" веднага да си дари единия бъбрек на пострадалото момче,ако ли пък няма съвместимост,то в БГ-то има много нуждаещи се,все на някой ще пасне
selqka

2011.12.06 | 13:59

3
помисли преди да говориш от къде знаеш дали ще съвпадне и дали ще го приеме
Az

2011.12.10 | 21:01

13
Дано го вкарат в затвора с мангали и турци !
13

2011.12.10 | 21:01

12
Този си е завършен бандит така че където и да го вкарат само ще се усаваршенства и ще стане още по лошо. Но все пак трябва да бъде осъден ефективно нищо че е малолетен щом може да бие трябва да може да си понесе наказанието.

Добави коментар

Водещи новини