Откриха римска гробница край генералтошевското село Великово

  • 02 юни 2016 12:53

  • 13152
  • 0
Откриха римска гробница край генералтошевското село Великово
© Булфото (архив)

Римска гробница с фрагментирани артефакти - разлата купа и глинена лампичка, са открити при аварийни разкопки след набези на иманяри край генералтошевското село Великово, съобщават от общината.

Няколко археологически експедиции през годините са съобщавали на научни конференции за некрополи от римската епоха в землището на селото. Учените свързват специфичния погребален обряд в района - богат инвентар и масивни гробни съоръжения, с местно гето-дакийско население.

Новооткритата гробница свидетелства за богатството и разнообразието на римската култура в тази част на Добруджа, коментират археолозите. Край входа на гробницата е оформена ниша, в която е била поставена урна с останки от кремация. Екипът с научен ръководител археолога Боян Тотев от Регионалния исторически музей в Добрич е открил и площадка за гробни дарове и стъпаловидно издигнато погребално ложе. Гробницата е била семейна като погребенията са извършвани по различен ритуал - с трупополагане и трупоизгаряне.

Находките в гробницата вече са реставрирани и ще бъдат изложени в експозицията на музея в Генерал Тошево, който организира и финансира разкопките, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
13152 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини