Проф. Божидар Димитров: Патрон на Голямата базилика трябва да е Св. цар Борис-Михаил Български

  • 02 юни 2016 11:34

  • 1441
  • 2
Проф. Божидар Димитров: Патрон на Голямата базилика трябва да е Св. цар Борис-Михаил Български
© ним

Тежък скандал се заформя в научните среди, заети с реставрацията на Голямата базилика в Плиска. Вече е ясно, че ако времето не попречи с дъждове, снегове, мраз, най-големият християнски храм в Европа ще бъде готов за „експлоатация” след не повече от година, съобщиха от пресцентъра на Националния исторически музей.

Директорът НИМ, проф. Божидар Димитров, възнамерява да предложи на правителството храмът да не бъде музей, а да бъде предаден на Българската православна църква като действащ храм. След като развалините на храма бяха осветени от патриарх Неофит, от 2 май т. г. там вече се извършват т. н. свети тайнства – бракове, кръщенета и др. Скандалът идва от факта, че храмът трябва да бъде осветен с името на патронния му светец. За съжаление, нито в летописната традиция, нито сред археологическите паметници е споменато името на патронния светец на църквата, т. е. не знаем как се е казвала Голямата базилика през IX-XIV век, когато е действала като храм.

Някои авторитетни учени смятат, че Голямата базилика трябва да бъде осветена с името „Света София”. Според тях всички катедрални църкви в християнския свят носят това име – в Константинопол, Сердика - Средец, Киев, Несебър, Охрид. Проф. Божидар Димитров не е съгласен с това виждане. Значима част от катедралните храмове наистина носят името „Св. София”, но други - не. В Созопол, Търново, Дръстър, Преслав и др. Проф. Димитров смята, че софийската „Св. София” е гробищна църква, а катедрална е била „Св. Георги” /в двора на Президентството/. Не е възможно катедралната църква, в която се черкува елитът, да е била извън крепостните стени.

При това положение, когато не сме дори на петдесет процента сигурни, че храмът се е наричал „Св. София”, миряните, които са тялото на църквата, имат правото да изберат името на храма. Хората около Божидар Димитров смятат, че то трябва да бъде „Свети цар Борис-Михаил Български” – на името на човека и светеца, утвърдил през 865 г. християнството за официална държавна религия на България и на българския народ. И построил Голямата базилика между 865-875 г. След като бъде възстановена, Голямата базилика, особено след превръщането й в действащ храм, ще стане най-голямата църква в България със своите 102.50 м дължина. За сравнение, храмът „Александър Невски” е дълъг 75.50 м. Редно е най-големият български християнски храм да носи името на български светец, а не на руски, гръцки, еврейски и пр.

Спорът /поне засега/ се води изискано, културно, както подобава на висококвалифицирани учени. Дори Божидар Димитров, известен с острия си език, се държи необичайно прилично. „Това е бял кахър”, казва той. „Като му дойде времето ще обявим референдум за името на храма в електронното пространство”. И каквото кажат православните християни, така ще бъде. „Глас народен – глас божи”.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1441 2

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.02 | 13:14

2
Цар Борис Български е отлична идея
Адаам

2016.06.02 | 12:36

1
Цар Георги български (имали сме и такъв цар)

Добави коментар

Водещи новини