38 фирми искат да доставят храни за бедните

  • 30 май 2016 07:21

  • 1445
  • 0
38 фирми искат да доставят храни за бедните
©

38 фирми кандидатстват за доставяне на 19 хранителни продукта за най-бедните хора в обществената поръчка на Агенцията за социално подпомагане за тази година.

Става дума за хранителните пакети за бедните, които се раздават със средства по оперативната програма. За тази година са осигурени малко над 48.2 млн. лв. Общият бюджет на програмата за периода 2014-2020 г. е 123.3 млн. евро - за храните и за осигуряване на топъл обяд. Кабинетът одобри 6.1 млн. лв. от тази сума (5%) да не се използват по предназначение, а за съпътстващи дейности, които извършват фирмите, доставящи храните. Например информиране за основни социални права, насочване към други услуги, консултиране за управление на семейния бюджет, насоки за балансиран режим на хранене и др. Отделно до 5 на сто от разходите за храните за всяка година получава БЧК за раздаване на пакетите.

За 2015 г. търгът бе за повече храни - 21, а сумата бе 24 млн. лв. Тази година сумата е почти двойна, а храните с две по-малко, става ясно от обществената поръчка. Наесен няма да се раздават локум и булгур. Кабинетът обаче одобри промени в критериите за раздаване на пакетите, с които се очаква тази година повече хора да имат възможност да ги получат. Досега това право имаха само хората, които получават енергийни помощи - около 255 хил. души за последния отоплителен сезон. С новите критерии се очаква пакетите да се дадат на около 290 хил. лица и семейства. Сред новите бенефициенти са хората, които получават и социални помощи по закона за социално подпомагане. Нераздадените пакети ще могат да се дават и на бежанците, на получилите еднократна помощ при инцидент като наводнения или други.

Най-уязвимите хора все още не са получили всичките 21 продукта от миналата година заради обжалването на класирането. В крайна сметка съдът потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което отмени класирането на АСП за няколко продукта. Те все още не са раздадени. Близо 39 200 допълнително включени граждани трябваше да получат до петък нераздадените в първия транш храни - брашно, спагети, леща, компот и други, пише в. Сега.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини