Либийци ще свалят Башар Асад

  • 29 ноември 2011 11:03

  • 1021
  • 0
Либийци ще свалят Башар Асад
© gettyimages

Около 600 доброволци са пристигнали от Либия в Сирия през Турция, предаде РИА Новости.

Либийците ще се присъединят към Сирийската свободна армия, която се бори срещу режима на президента Башар Асад. По-рано ръководителят на Преходния национален съвет в Триполи Мустафа Абдел Джалил заяви за подкрепата си на сирийските бунтовници. В арабски медии се появяваха съобщения, че представители на новата власт в Либия и опоненти на Асад са провеждали срещи в Турция и Триполи. На тях са били обсъждани въпросите за подкрепа на сирийските опозиционери с пари, оръжие и доброволци.

Новата власт в Либия има отрицателно отношение към режима на Асад. Президентът на Сирия е обвиняван в подкрепата на режима на убития на 20 октомври Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия. Дамаск въоръжавал Джамахирията и й е оказвал помощ с пари, въоръжение и наемници. Преходният национален съвет първи в Триполи призна Преходния съвет на Сирия.

Свободната армия на Сирия бе създадена от дезертирали войници от армията на Асад. Тя се обяви за единствената военна власт, която води въоръжени действия срещу президента. При продължаващите вече осем месеца сблъсъци по данни на ООН са загинали повече от 3500 души.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1021 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини