Македония търси подкрепа от Гърция за ЕС

  • 29 ноември 2011 10:33

  • 1212
  • 4
Македония търси подкрепа от Гърция за ЕС
©

Премиерът на Македония Никола Груевски призова гръцкия си колега Лукас Пападимос да подкрепи искането на Скопие за получаването за насрочване на дата за започване на преговори за членството на югозападната ни съседка в Европейския съюз, предаде сръбското радио Б92.

Груевски в писмо до Пападимос подчерта, че членството на Македония в Европейския съюз може да създаде благоприятна атмосфера за решаване на двустранните проблеми. Правителството в Скопие подчертава, че препоръките на Брюксел мотивират страната да продължи с реформите и имат благоприятно влияние върху етническия мир и отношенията на Балканите.

Атина през 1991 г. блокира членството на югозападната ни съседка в ООН, защото в северна Гърция има провинция с името Македония. Скопие през 2008 г. заведе дело в съда на световната организация срещу Атина, която трябва да престане с блокадата на членството на Македония в НАТО и други международни организации. Очаква се магистратите на ООН да излязат с решение на 5 декември.

Гърция наложи вето за членството на Бивша югославска република Македония в НАТО и преговорите с ЕС през 2008 и 2009 г.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1212 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
етнически евромакедонец

2013.08.10 | 13:13

4
А посраните български "политици" какви дивиденти смятат да извлекат от кандидат членството на макетата в Евросъюза!?! Вероятно сервилно и верноподанически първи ще подкрепят македонците , дори без някой да ги е питал !!! А след 30-тина години макетата ще пишат в учебниците си по история, и ще пропагандират как, с "благословията" и благодарение на "македонците", България е влязла в Евросъюза!!! А "чистокръвният македонец" Росен Плевнелиев , избран за президент на "Македонската държава" е изиграл ключовата роля за този политически успех , въпреки съпротивата на българското малцинство в североизточните македонски провинции ?!!?Или нещо в този дух !!! А след още 50 години в македонските учебници ще пише че Европейският съюз е замислен и създаден по инициатива на Македония и е населен предимно с македонци!!!
петков

2012.01.02 | 19:27

2
Хаха, много добре казано. Те са толкова комични, че направо са трагични. Само незнам колко болен и комплексиран мозък трябва да имаш за да измисляш постоянно някакви тъпи скандални твърдения.
Бля бля

2013.08.10 | 13:13

3
Тея тъпи македонци, докато не разберат, че слънцето не изгрява само от Македония и света не се върти само около тяхната измислена държава, няма да се спре тази блокада и вето за влизането им в НАТО и ЕС. Само ние в цялата тази ситуация сме дупедавци и сме я признали с това измислено и тъпо име което са откраднали не само от Гърция но и от нас самите, защото част от тази прословута област Македония се намира и в България. А и другата ни грешка е че им признахме техният диалектен български език.
Развигор

2012.01.02 | 19:26

1
Какво знаме, бухахаха, прилича на част от лего.

Добави коментар

Водещи новини