Продават в нета по 500 лв. дипломи за висше

  • 29 ноември 2011 07:35

  • 6074
  • 0
Продават в нета по 500 лв. дипломи за висше
©

Фалшиви дипломи за средно и висше образование напълно официално и легално се предлагат в интернет, пише „Монитор“.

В един от най-известните сайтове за обяви, наред с офертите за покупко-продажби и търсене и предлагане на работа, стои и обява със следния текст: „Продавам дипломи за средно и висше образование. Качество и коректност.“ В обявата има посочен и имейл за контакти. Тя е пусната в сайта на 15 ноември с едногодишен срок на валидност и само за 13 дни, до вчера, беше видяна 6317 пъти. Не е ясно колко от разгледалите я интернет потребители са решили да се възползват от предложението.

На въпроса за цените на дипломите неизвестният търговец уклончиво отговори, че те зависят от това на кое учебно заведение са.

Най-скъпо се харчели дипломите от СУ, УНСС и Стопанската академия в Свищов. Във втората категория били документите от останалите големи вузове в страната, а в третата категория попадали средните училища. Цените на дипломите тръгват от 500 - 600 лв. за дипломите за средно образование и 800 - 1000 лв. за висше и могат да достигнат до 2500 лв. и нагоре в зависимост от реномето на университета.

Проверка в интернет форумите и чат каналите показа, че темата за купуването и снабдяването с фалшиви дипломи за средно и висше образование е често срещана. В много малко от случаите обаче търговците директно обявяват предлагането на такава стока. Това обикновено става чрез посредници, които пробват кандидата с въпроси от типа: „Абе, аз имам един познат, който може да уреди нещо по въпроса, обаче ще трябва да се срещнете с нещо на четири очи и ще ти излезе малко скъпичко. Защото нали знаеш, че е незаконно и пипнат ли те, отиваш на съд.“ Ако това напомняне не стресне мераклията да стане интелектуалец на хартия, се разменят имейли и телефони и се пристъпва към деловата страна на въпроса – заплащането и получаването на документа.

Потърпевши обаче предупреждават, че повечето от предлагащите фалшиви дипломи в Мрежата всъщност са изпечени измамници. Един от тях се представял като служител на МОН и обещавал на клиентите си, че получените от него дипломи ще бъдат надлежно регистрирани и заверени в Министерството и училището, от което са издадени. За да убеди клиентите си, той им изпращал служебна бележка за това, че дипломите са заверени в МОНК и печат с абревиатурата, както и копие от служебната си карта, че работи в Министерството на образованието и културата. Едва след като „изгорели“ и станали клиенти на прокуратурата, някои от клиентите му решили да направят проверка и се оказало, че министерство с такова име отдавна няма, а лице с такова ЕГН никога не е съществувало. В други случаи пък търговците искали да им бъде изпратено капаро от 200-300 лв. и след това изключвали телефоните и изтривали имейла си. Сред най-често споменаваните търговци на дипломи във форумите са zlatev, alexzlt, md_meteor, stefandimitrov и др.

Търсещите дипломи за висше образование споделят най-често, че те са им необходими при подаването на документи за работа. Онези, които искат да се сдобият с документ за завършено средно пък, най-често обясняват, че той им е необходим, за да могат да се запишат за шофьорски курсове.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6074 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини