Празнуваме Деня на българската просвета и славянската писменост

  • 24 май 2016 07:09

  • 7725
  • 4
Празнуваме Деня на българската просвета и славянската писменост
© Булфото

Днес е 24 май - празникът на светите братя Кирил и Методий, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Св. Св. Кирил и Методий са признати за светци в края на IX век. Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника има още през XII век.

Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества от българската църква през вековете. Независимо от идеологии и политики, от Възраждането до днес това е най-светлият и най-голям български празник, изразяващ духовните стремежи на българите за църковна и духовна независимост, просвещение и национално въздигане.

24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, е празникът, който се чества от най-дълго време в историята ни - 165 години. По време на най-значимата си мисия - Моравската, солунските просветители обучават голям брой ученици. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.

Празникът на светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост - се чества като празник на училището за първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив. Инициативата е на Найден Геров. През 1857 година този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн, познат на всеки българин с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химн на Св.св. Кирил и Методи" и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май.

Празникът се чества и в редица европейски градове, а официална българска държавна делегация посещава Ватикана, където отдава почит на гроба на свети Кирил в църквата "Сан Клементе" в Рим.

Последвайте канала на

Калина Христова
7725 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.05.24 | 21:46

4
Азбуката ни е измислена от стар Американски рептилски род. Когато те се върнат ние ще сме единствените, които ще можем да комуникираме с тях без превод! Руснаците усетиха това и нарочно се опитват да изкривят историята, като намесват Византия! Питайте Божидар Димитров, ако не вярвате.
A.L.

2016.05.24 | 21:46

3
братята хазаро-евреи кирил и методий нямат нищо общо със България. това със азбуката е най-голямата измама.

2016.05.24 | 21:46

2
Историята помни,туй що се не забравя
EXPERT

2016.05.24 | 21:46

1
ДНЕС ПРАЗНУВАТ НОВИТЕ КУЛТУРНИ ВОДАЧИ И ПРОСВЕТИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ, А ТЕ СА РАЗГОЛЕНИТЕ ЧАЛГАДЖИЙКИ. ТЕЗИ, КОИТО СЕ ПОДДЪРЖАТ ОТ НИСКОЧЕЛИ "БИЗНЕСМЕНИ" И ПЪЛНЯТ СТАДИОНИТЕ СИ С ПОЛУОБРАЗОВАНИ МЛАДИ ХОРА. ТЕЗИ, КОИТО ЖИВЕЯТ ОХОЛНО ОТ ЖАЛКИТЕ ПАРИЧНИ ОСТАНКИ НА МАСОВАТА НИ ПРОСТОТИЯ. ТЕЗИ, КОИТО ПОСТОЯННО РЪСЯТ ОТ ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ЕКРАН СЪВЕТИ КЪМ БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СЪВЕТИ КАК ТРЯБВА ДА ЖИВЕЕМ (СПОКОЙНО И ВЕСЕЛО), КАКВО ТРЯБВА ДА ЯДЕМ (ЧЕРЕН ХАЙВЕР И СЬОМГА), КАКВО ТРЯБВА ДА ПЕЕМ ("ТИГРЕ, ТИГРЕ" И "ХАБИБИ"),КЪДЕ ДА УЧАТ ДЕЦАТА НИ (В ЧУЖБИНА В ЧАСТНИ УЧИЛИЩА И КОЛЕЖИ), КЪДЕ ДА ХОДИМ НА ПОЧИВКА (НА МАЛДИВИТЕ И КАНАРСКИТЕ ОСТРОВИ) И Т.Н. И Т.Н. ТЕЗИ, КОИТО ВЛАЧАТ ПО СТУДИЯТА ОТРОЧЕТАТА СИ И НИ ГИ НАТРАПВАТ ЗА БЪДЕЩИ НАШИ УПРАВНИЦИ. ТЕЗИ, КОИТО ПАРАДИРАТ С ПАТРИОТИЗЪМ, А ВЕЧЕ СА СИ КУПИЛИ ИМОТИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И ТО С НАШИТЕ МИЗЕРНИ ПАРИЧКИ. ТЕЗИ, КОИТО СА СИ КУПИЛИ ДИПЛОМИТЕ ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ, А ВМЕСТО "ОВЦА" ПИШАТ "УФСЪ". СЛЕД ВСИЧКО ТОВА Е ЛЕСНО ДА СЕ ПРЕДВИДИ КАКВО Е БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ.

Добави коментар

Водещи новини