"Лукойл" дарява на МВР сграда чрез бургаската община

  • 28 ноември 2011 18:34

  • 2257
  • 2
"Лукойл" дарява на МВР сграда чрез бургаската община
©

Кметът на Бургас Димитър Николов ще поиска от общинския съвет в града администрацията му да получи като дарение от "Лукойл Нефтохим Бургас" сграда, която след това да прехвърли на Областната дирекция на полицията.

Това гласи проект за решение, публикувано на сайта на общинския съвет, и ще бъде предложено за гласуване на днешната му сесия. Информацията потвърдиха и от канцеларията на Снежина Маджарова, председател на общинския съвет, съобщи "Дневник".

Начинът, по който имотът предстои да бъде прехвърлен на МВР, потвърждава съмненията, че така ще се заобикаля издадената на 1 септември от вътрешния министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа заповед, с която се забранява частни компании да стават дарители на министерството. Повод за нея беше скандалът след огласената информация, че само за първите три месеца на 2011 г. МВР е получило 6.5 млн. лв. от спонсори, сред които и частни компании. Твърда позиция против тази практика изрази и Европейската комисия чрез говорителя си Марк Грей, който посочи, че тя е недопустима, защото предизвиква съмнения за безпристрастността в действията на институциите, които са призвани да се борят с корупцията. Тъй като заповедта на Цветанов изключи от обсега си общините и държавните ведомства, още тогава кметове заявиха, че практиката частни фирми да даряват МВР ще продължи именно през тях.

Сградата, в която сега се намира 5-то РПУ на бургаската полиция, е бивша детска градина, общинска собственост. Според източници от общинския съвет недостигът на места в детските градини и евентуално връщане на имота към първоначалното му предназначение ще аргументира "превъртането" на дарението от "Лукойл". При посещението си в Бургас в края на миналата седмица вътрешният министър също подготви почвата с думите: "Имам много остро писмо от кмета на община Бургас Димитър Николов, че трябва да освободим сградата, в която се намира 5-о РПУ "Полиция" - Бургас, където навремето е била детска градина." Сградата, която "Лукойл" дарява на МВР, се намира в една от най-привлекателните части на града - до приморския му парк, и е на четири етажа с 601 кв.м обща застроена площ.

Кметът на Бургас е поискал личното съгласие на Цветанов за прехвърляне на дарението и е получил отговор, че вътрешното министерство "изразява положително становище към предприетата от община Бургас процедура за придобиване на собствеността върху имот, собственост на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, и изразява готовност за придобиването му в управление на Министерството на вътрешните работи".

Вътрешният министър беше сред най-активните защитници на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД в спора му с Агенция "Митници", която отне лиценза на бургаската рафинерия заради непоставените измервателни уреди, изисквани по наредбата за данъчните складове. След обжалване съдът светкавично спря за неопределено време отнемането на лиценза и рафинерията продължи да работи с този привилегирован статут.

По време на посещението на американския посланик Джеймс Уорлик в рафинерията на въпрос дали до края на годината ще бъдат поставени необходимите устройства и на терминала Росенец, където пристигат корабите, генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев заяви, че това не може да стане по-рано от три години и "митниците вече имат друго виждане по въпроса".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2257 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ebete se

2011.12.01 | 01:08

2
Ebi si maikata i tupata maloumna durjava i jalkite svini deto jiveqt v neq.....
polos

2011.12.01 | 01:08

1
a taka maika im deiba mr1sna , zakvo trqa6e da se rajdam tyka

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини