New Horizons изпрати данни за първия си обект след Плутон

  • 19 май 2016 06:40

  • 2333
  • 0
New Horizons изпрати данни за първия си обект след Плутон
© NASA

Космическият кораб на НАСА New Horizons, който премина исторически близо до Плутон, предаде на Земята следващите научни наблюдения на далечен обект, намиращ се в Пояса на Кайпер, съобщи сайтът на агенцията.

New Horizons е наблюдавал обект, наречен 1994 JR1 с размер около 145 километра на разстояние от Слънцето 5 млрд километра, пише nauka.offnews.bg.

Изображенията, получени от камерата Long Range Reconnaissance Imager (LORRI), са направени в периода 7-8 април тази година, от разстояние от около 111 милиона километра от обекта. Тези снимки са най-близките, правени някога на обект от Пояса на Кайпер (Kuiper Belt Objects - KBO). През ноември 2015 New Horizons направи снимки на 1994 JR1 от разстояние на 280 млн. км.

Според Саймън Портър (Simon Porter), член на научно-изследователския екип на мисията New Horizons, анализът на наблюденията, извършени от космическия апарат на НАСА, съдържа редица ценни изводи.

На първо място за първи път е определена с толкова голяма точност (до 1000 км) позиция на обект от Пояса на Кайпер. Определен е и периода на неговото въртене около оста, чрез наблюдаване на промяната в отразената светлина от повърхността. Резултатите показват, че 1994 JR1 извършва една обиколка около оста си за 5.4 часа. "Това е сравнително бързо за KBO", заяви членът на научно-изследователския екип на мисията New Horizons Джон Спенсър (John Spencer).

Спенсър добави, че тези наблюдения са чудесно упражнение за близкото проучване на още около 20 древни обекти от Пояса на Кайпер, покрай които апаратът ще премине на път към следващата си цел.

New Horizons прелетя през системата на Плутон на 14 юли 2015 г., като направи първите близки наблюдения на Плутон и неговото семейство от пет луни. Космическият апарат е на път към друг обект от Пояса на Кайпер, 2014 MU69, до който ще стигне на 1 януари 2019.

Последвайте канала на

Novini.bg
2333 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини