Еврогрупата решава на 24 май за следващия транш от заеми за Гърция

  • 10 май 2016 08:52

  • 1091
  • 0
Еврогрупата решава на 24 май за следващия транш от заеми за Гърция
© Getty Images/Guliver

Финансовите министри от еврозоната /Еврогрупата/ се очаква да излязат с решения по следващия транш от заемите за Гърция и по въпроса за облекчаване на нейния дълг на редовното им заседание на 24 май, информират гръцките вестници днес.

В. "Нафтемборики" пише, че Еврогрупата е дала срок от 15 дни на Гърция, за да постигне споразумение с кредиторите и за да може да бъде финализиран техният отчет по оценяване на реализираните от страната реформи.

Отбелязва се, че финансовите министри вчера са приветствали новия пакет от оспорвани пенсионни и данъчни реформи, одобрен в неделя през нощта от гръцкия парламент, но са настроени за още сложни обсъждания по орязването на разходите и облекчаването на дълга.

В. "Етнос" цитира премиера Алексис Ципрас, който изразява задоволство от решението на Еврогрупата да приветства реформите и да даде тласък на процедурата за облекчаване на гръцкия дълг. Ципрас определя решението като позитивен сигнал към пазарите и инвеститорите на Гърция.

Европа демонстрира солидарност, казва Ципрас по повод решението на Еврогрупата, което се приветства и от гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

В. "Прото тема" изтъква, че исканите от Гърция съкращения на заплати и пенсии занапред ще бъдат осъществявани автоматично и че само разходите за отбрана и социални помощи няма да бъдат пипани.

Изданието извежда думите на премиера Ципрас, който уверява, че очакваният отчет на кредиторите във връзка с оценката им за гръцките реформи няма да включва изискваните от тях допълнителни мерки за икономии. Те са на стойност 3,6 млрд. евро и за тях се застъпва и Международният валутен фонд.

Атина твърди, че тези мерки не могат да минат през парламента и че правителството може да прокара единствено механизма, по който съкращенията на разходи да стават автоматично. Те се изискват от кредиторите като гаранция в случай на отклонения на Атина от бюджетната дисциплина през 2018 г.

Изданието Нюз.ин извежда думите на ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг, че Гърция "скоро" ще получи следващия транш от заемите по третия спасителен пакет, тъй като е необходимо да се свърши още работа.

Еврокомисарят Пиер Московиси е обнадежден, че "положително решение" за Гърция може да бъде взето на следващото заседание на Еврогрупата на 24 май.

Споразумението за Гърция е възможно да бъде финализирано в следващите дни, уверява от своя страна еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

Последвайте канала на

Калина Христова
1091 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини