Гребеца от "Наглите": Тарторът ни беше баровец - не бандит, а сериозен човек

  • 27 ноември 2011 07:48

  • 11513
  • 7
Гребеца от "Наглите": Тарторът ни беше баровец - не бандит, а сериозен човек
© Булфото
Големият бос на бандата за отвличания "Наглите" бил човек в сянка с безупречна репутация и сериозно присъствие в обществения живот.

Това става ясно от записания със СРС разпит от 12 януари м.г. на Любомир Димитров-Любо Гребеца, подсъдим за участие в "Наглите".  Софийски градски съд изслуша 2 записа, в които Гребеца разкрива тайните на бандата пред служители на ГДБОП.

“Има сериозен човек, който е замесен. Не е бандит. Много сериозен човек. Той е шапката на цялото нещо. Баровец.” Знаеше за всички отвличания и убийствата и прибираше част от откупите”, разкрива в разпита си Гребеца. Той знаел името му, но не искал да го каже. Можел да го довери единствено със зам. главния прокурор Бойко Найденов. От записа се чува как разпитващите набират Найденов по телефона и дават слушалката на Гребеца. Той обаче отново не казва името. Прави уговорка да свидетелства, ако условията за него бъдат смекчени. Иска домашен арест и условна присъда, пише "Труд".

Гребеца е обвинен за серия отвличания заедно с Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Поли Културиста, Даниел Димитров-Данчо Релето, Кирил Кирилов-Киро Шкафа, Павел Петков-Павката, Цветозар Славчев-Църо и братята Радослав и Митко Лебешковски.

“Мен в групата ме вкара Павката. Той се познаваше с Църо”, разказа Гребеца в друг разпит от 21 декември 2009 г. По думите му първото замислено отвличане от бандата било на собственика на “Фронтиер” Красимир Георгиев. В почти приятелски разговор с криминалистите той разкрива, че обикновено някой от Наглите набелязвал жертвата. Църо и Павката например посочили студента Илиян Цанев. Гребеца и Църо трябвало да водят преговорите. “Искахме над 200 000 евро. Църо трябваше да мине с мотор до една табела и да ги вземе, но каза, че там нямало толкова пари. В крайна сметка прибрахме само 100 хил. евро”, каза Гребеца.

“За това отвличане са взети 200 000. Значи ви е излъгал. Лъгали сте се помежду си”, реагира някой от разпитващите. “Ами, не знам. Аз пари не взех. За Киро Киров взех над 70 000 евро.” “Е, какво ги правеше тия пари?”, питат разследващите. “Е, как кво?! В различни чейнджове ги обменях по 10, 20 евро. После ги крих. Знам как се крият пари, все пак се занимавах с дрога. Ама и те бързо свършваха. Дрехи, заведения... знаеш как е”, признава Гребеца. По думите му ден след прибиране на откупите бандата се събирала да дели поравно. Веднъж били 6-има души и поделили по 50 000 лв.

По думите на Гребеца жертвата Михаил Краус била набеляза от Йожи, а Поли Културиста посочил 15-годишния Джорджо, син на убития бизнесмен Иво Марков. Гребеца твърди, че имал роля да наблюдава кой взема телефоните, пратени за комуникация на близките на похитените. В някои от случаите Павката и Поли Културиста пазели отвлечените през деня, когато двамата бандити излизали от затвора, където излежавали присъди на лек режим в Казичене. През нощта с охраната им се заемали братята Лебешковски.

“Този разпит беше подготовка. Полицаите ми помагаха, за да бъда готов и да знам какво да кажа, като дойде разпитът ми със съдия”, каза след края на записа Гребеца в съдебната зала. Той обаче не се отрече от думите си в другия разпит, че Наглите са имали за тартор сериозен човек.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
11513 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
stoqn

2012.01.14 | 13:19

7
Цялата ни държава е болна от рак които е пуснал разсейки навсякъде.Жалко за красивата ни родина и малкото добри хора останали в нея.

2012.01.14 | 13:18

6
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло W W W . S P O R T N A M E D I C I N A . C O M

2012.01.04 | 10:45

5
Павката и Поли Културиста пазели отвлечените през деня, когато двамата бандити излизали от затвора, където излежавали присъди на лек режим в Казичене
фен

2012.01.04 | 10:44

4
За лоялния гражданин ли иде реч? А а а за помака значи !? Дейба тея мутри с пагони дейба !!!
agent

2011.11.28 | 12:12

1
tva i pensiite go znaia za vashia tartor iasno koi e nikoi alchen izmenik na rodinata dobar chovek s a,napishete aneshka koja i valchi nrav.nee bandit po losh ot bandit banditite sa prosti hora lakei.
Kiril i Metodii

2012.01.04 | 10:44

3
Пиши на български бе пич нищо не ти се разбира на тая маймуница ! Къде си ходил на училище ?
Ivan

2011.11.28 | 20:06

2
"Ne bandit,a seroizen chovek"? Porednata gavra. Tochno tezi sa golemite banditi. I tezi shte gi izmaknat,za sajalenie.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини