Гърция трябва да реже още разходи, за да намали дефицита си

  • 26 ноември 2011 15:30

  • 709
  • 0
Гърция трябва да реже още разходи, за да намали дефицита си
©

До 2014г. бюджетният дефицит на Гърция няма да падне под предела, установен в еврозоната, както е планирано, освен ако властите в Атина не въведат още ограничения през юни.

Това сочат бюджетни прогнози, разпространени в петък и цитирани от "Ройтерс".

Ако не се предприеме нищо допълнително, през 2015г. бюджетният дефицит ще намалее до 4.2%, а не до 1.1%, както сочеше предишната прогноза от юни, съобщи финансовото министерство.

В случай, че започне реализирането на договорения през октомври нов помощен пакет за страната, в който се опрощава половината държавен дълг, през 2015г. дълговете на гърците ще са 125.6% от БВП при сегашните около 162%. Целта на новия план е до 2020г. дългът да намалее до 120%.

Повлияната от задълбочаващата се рецесия нова средносрочна прогноза на финансовото министерство показва, че след като в началото на следващата година се проведат парламентарни избори, новата власт ще трябва да приеме още съкращения.

Водещата по популярност консервативна партия "Нова демокрация", непрекъснато заявява, че няма да одобри още ограничения, макар че подкрепя фискалните цели на бюджета.

Гърция е вече четвърта година във все по-дълбока рецесия и разполага с пари за 2-3 седмици в очакване да бъде отпуснат  поредният транш международна помощ.

Последвайте канала на

Весела Найденова
709 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини