Полша разпусна Националния съвет за борба срещу расовата дискриминация

  • 05 май 2016 10:30

  • 1549
  • 3
Полша разпусна Националния съвет за борба срещу расовата дискриминация
© gettyimages (архив)

Полското правителство разпусна Националния съвет за борба срещу расовата дискриминация. Това заяви в сряда пред журналисти говорителят на кабинета Рафал Бохенек. Решението веднага бе разкритикувано от опозицията и омбудсмана, разтревожени от множащите се расистки прояви в страната, предаде АФП.

Съветът не се показа особено ефикасен; там имаше множество подсекретари и зам.-министри, заяви Бохенек. Той подчерта, че функциите му ще се изпълняват от правителствен пълномощник по въпросите на гражданското общество и равенството, който според говорителя ще работи "по-ефикасно". Съветът, създаден преди три години по време на либералното правителство на "Гражданска платформа", бе "един вид изобретение на нейния лидер Доналд Туск", добави Бохенек.

Опозицията и полският омбудсман Адам Боднар тутакси разкритикуваха премахването на този орган, постановено дискретно миналата седмица, и заявиха, че Полша има още по-голяма нужда от такъв Съвет с оглед нарасналия брой на расистките прояви през последните години, особено откакто трае миграционната криза.

По данни на прокуратурата през 2015 г. в страната са образувани над 1500 съдебни процедури по дела за дискриминация и расова омраза срещу едва шейсетина през 2009 г. Боднар вижда "пряка връзка" между кризата с мигрантите в ЕС, започнала преди година, и засилването на расовото насилие в Полша. Опасенията, изразени от някои политически партии във връзка с бежанците, дадоха повод за расистки коментари в интернет, без да бъдат твърдо осъдени от основните участници в политическия живот, добави омбудсманът.

Правосъдието разследва по-специално антисемитска проява във Вроцлав, където през ноември бе изгорен манекен, представляващ евреин по замисъла на извършителите. Това предизвика вълна от възмущение в Полша, добавя АФП.

Последвайте канала на

БТА
1549 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.05.06 | 16:15

3
Браво на поляците, все така!

2016.05.06 | 16:15

2
БРАВО , Полша , това е еквивалент на нашия антибългарски бхк .
ha

2016.05.06 | 16:15

1
Забрана на БХК и Отровено общество!

Добави коментар

Водещи новини