Железничарите продължават да протестират и през уикенда (обновена)

  • 25 ноември 2011 16:11

  • 1251
  • 0
Железничарите продължават да протестират и през уикенда (обновена)
©

Стачката в железниците продължава утре и вдругиден, докато постигнем споразумение.

Това каза  Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите, предаде "Фокус".

По думите му, по предварителни данни протестът днес е бил по-добър от вчерашния и са спрели повече влакове. Според Бунев, синдикатите могат да предложат мерки на ръководството на БДЖ, когато бъдат поканени на преговори.

Трябва да се изпълнят поетите ангажименти, да се подпише Колективен трудов договор. Ние сме дебатирали много пъти, мерките са дебатирани от една година, те са заложени. Не ние нарушихме мерките, които бяха заложени, а те, каза Петър Бунев.

Той заяви, че възможността заради продължителността на стачката да бъдат съкратени 5 000 души е заложена отдавна от ръководството.

Смятаме да се противопоставим на този сценарий, затова сме скочили и правим стачка, защото г-н Недев отдавна говори за 5000-6000 човека, заяви Петър Бунев.

 

Над 80% от пътническите влакове в цялата страна спряха във втория ден от стачката на служителите в железниците, съобщиха от

Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа". Към 16.00 ч. от 261 пътнически влака, които е трябвало да се движат между 8.00 и 16.00 ч., са спрели движение 213, по данни на синдикатите.

Товарните превози също стачкуваха в цялата страна. Не изпълняваха своите трудови задължения търговските ръководители, описвачите, ревизор вагоните, не се извършваше маневрена дейност.

Оказван бе системен натиск върху стачниците на много места в страната, който бе съпроводен с прилагане на локаут.

Според Обединения стачен комитет - нарушаваха се нормативните актове на БДЖ, както и правилата за безопасност на движение, като например:
Влак 28202 от Варна за Добрич се движи, въпреки че не е получил сигнал „готово”, след като кондукторът е завил, че стачкува, заменен е с друг кондуктор, който също стачкува.
Влак 20162 от Варна за Шумен също тръгва без сигнал „готово”, след като кондукторът е заявил, че стачкува.
Влак 71223 – в Бойчиновци началник влакът заявява, че стачкува и е подменен с друг.

Вследствие на оказан натиск върху началника на гарата на Стара Загора, който отказва да наруши правилата за безопасност и да приложи локаут, той получава хипертоничен пристъп.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини