Кралица Елизабет Втора празнува 90-годишен юбилей (видео+галерия)

  • 21 април 2016 17:13

  • 7678
  • 2
Кралица Елизабет Втора празнува 90-годишен юбилей (видео+галерия)
© Getty Images/Guliver

Въпреки че управлението й е белязано от упадък на британската империя и няколко кралски скандала, Елизабет Втора днес чества 90-ата си годишнина на върха на популярността си.

 

Жената, която седи на британския престол от над 64 години, е видяла да се сменят 12 премиери и е общувала с Неру, император Хирохито и Шарл де Гол. Мандела я е наричал "моята приятелка". Била е свидетел на издигането, а след това на разрушаването на Берлинската стена.

Въпреки критиките на републиканците към системата, която е основана на наследствеността, привилегиите и монотеизма, кралицата е спойка за многоетническото и раздирано от регионални борби Обединено кралство.

Родена като Елизабет Александра Мери Уиндзор на 21 април 1926 г., принцеса Лилибет с русите си къдрици и палавата си усмивка е била предопределена за брак. Не за престола. В края на 1936 г. обаче чичо й Едуард Осми абдикира, без да остави наследник. Тогава интровертният баща на Елизабет става крал Джордж Шести по прякор Пелтека.

Край на невинните години. Момиченцето се нанася в неприветливия Бъкингамски дворец. "Завинаги ли ще е?", пита то бавачката си.
На 21-ия си рожден ден в град Кейптаун тя се заклева да посвети живота си, "бил той дълъг или кратък", на служба на поданиците си.
На 20 ноември 1947 г. Елизабет се омъжва за своята противоположност - живеещия в изгнание безпаричен далечен братовчед Филип, известен с многобройните си гафове, който се отказва от титлите си принц на Гърция и Дания и от кариерата си в Кралските военноморски сили. "Той бе моята опора", споделя тя десетилетия по-късно.

През 1952 г. Джордж Шести умира на 52-годишна възраст, без да остави син, тя е на 25 години и има две деца: роденият през 1948 г. Чарлс и родената през 1950 г. Ана. След тях идват още две - роденият през 1960 г. Андрю и роденият през 1964 г. Едуард.

Функциите й са изключително церемониални и непартийни. Веднъж в годината тя прочита в парламента програмата на правителството.
Облечена винаги в ярки тонове, тя обикаля 54-те страни от Общността на нациите. Сред тях са 15 страни, на които тя продължава да е монарх, в това число Австралия и Канада.

През 1981 г. наследникът й Чарлс се жени за Даяна. Приказката бързо се превръща в кошмар. 1992 г. е "ужасяваща година", признава кралицата. Браковете на три от децата й се разпадат, а замъкът й в Уиндзор е пострадал от пожар. През 1997 г. неразговорливата кралица изглежда безразлична, докато поданиците й оплакват смъртта на Даяна, която загива в катастрофа в Париж.

Следва впечатляващо възстановяване на престижа й, благодарение на безпогрешен пиар. Критикуваната за голямото си богатство, кралица жертва яхтата си "Британия", плаща данъци и заживява по-скромно.

След кончината на майка й - "Кралица мама", починала на 101 години, тя "се налага като безспорната майчинска фигура в страната", подчертава историкът Робърт Лейси.

Сватбата на внука й Уилям с идващата от простолюдието Кейт Мидълтън през 2011 г. създава модерен имидж на кралското семейство, подсилен от раждането на двете им деца - Джордж през 2013 г. и Шарлот през 2015 г.

През 2012 г. кралството с ликуване чества 60-годишнината от възкачването й на престола. Популярността й не спада. В неотдавнашно допитване 70 процента от анкетираните британци искат тази прабаба да остане кралица възможно най-дълго.

Макар и кралицата редовно да изпраща 67-годишния си син Чарлс да я представлява, не става и дума тя да се отказва от трона, единодушни са експертите, въпреки че някои от тях допускат възможността за регентство, ако тя се откаже неспособна да изпълнява задълженията си.

Елизабет, която в. "Дейли телеграф" нарича "най-известната жена в света", е посетила 117 държави, позирала е за 139 портрета, прочела е хиляди речи, но никога не е давала интервю, запазвайки тайните си.

Официалният сайт "Бритиш монарки" разкрива, че тя продължава да язди. Изключително рядко проговарящите й слуги уверяват, че тя обича прогнозите за конни надбягвания на "Спортинг лайф", коктейл от джин и френски вермут "Дюбоне" и кръстословици, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7678 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
путин Е ОФШОРНА КУРВА КРАДЛИВА ПРОДАЖНА !!!!!!!!!

2016.04.25 | 12:06

2
ДА Е ЖИВА И ЗДРАВА !!!!!!!!!!!!!!!

2016.04.25 | 12:05

1
Крадливи монарси!

Добави коментар

Водещи новини