Бившата жена и балдъзата на Брендо също замесени в "Документите от Панама"

  • 21 април 2016 06:32

  • 6006
  • 4
Бившата жена и балдъзата на Брендо също замесени в "Документите от Панама"
© Булфото(архив)

Мистериозна офшорка, регистрирана през октомври 2005 г. в Панама, е решила да отпусне до 3,5 млн. евро на двете си български дружества през март 2007 г. Управителки на българските фирми по онова време са Моника Добринова - бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо и сестра ѝ Десислава Дишлиева, съобщава
"24 Часа".

Парите според решение на директорите на офшорката Mountfield Properties е трябвало да бъдат за “погасяване на дългове към кредитори”. Не е ясно и дали парите са пристигнали в България.

Добринова и Дишлиева на този етап отказват коментар.

На 15 юни 2007 г. от клетка №649 в сейф на софийския трезор “Финтех” на бул. “Евлоги Георгиев" с протокол на Националната следствена служба са иззети 3 083 800 евро кеш.

Формално наемател на сейфа е друга жена, но собственик на парите са Десислава Дишлиева и фирмата й “Пам Пропърти", която има хотели и недвижими имоти. Това обяснила самата тя в показанията си в досъдебното производство, образувано по случая.

Обискът е заради разследването за пране на пари срещу Брендо. Следователите установяват и точната дата, на която парите са сложени в сейфа - 24 април 2007 г. - датата, на която е убита свекървата на Дишлиева Йорданка Запрянова.

Срещу Дишлиева започва ново разследване за пране на пари. Според обясненията й сумата е от сделки с недвижими имоти. Въпреки това от прокуратурата запорират милионите и ги вкарват в специална сметка в БНБ.

Делото обаче е прекратено и е върнато на прокуратурата няколко пъти, защото тя не е запозната с материалите.

Разследването се точи 7 г. В края на 2013 г. тя се възползва от промяна в закона, според която вечният обвиняем вече не съществува.

Делото срещу балдъзата на Брендо е прекратено на 31 юли 2014 г. На 17 октомври съдът връща с определение веществените доказателства в размер на 3 083 800 евро на Дишлиева и фирмата “Пам Пропърти”. Следва молба на Десислава Дишлиева да върнат парите, но това не се случва.

През март тази година, съдът в Италия за втори път потвърди 20-годишната присъда на Евелин Банев - Брендо за организиране на наркотрафик. За същото престъпление той се разследва и в Румъния.

У нас той е подсъдим за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, за което на първа инстанция получи присъда от 7 години и половина затвор. Наказанието му обаче бе отменено през 2014 г. от Софийския апелативен съд, след което пВърховният касационен съд пък отмени това решение и върна делото за ново разглеждане на втора инстанция.

Други известни български имена, които по-рано изплуваха от "Досиетата от Панама", са Тодор Батков, Петър Манджуков, Евгения и Николай Баневи и бившият шеф на Българската външнотърговска банка Чавдар Кънчев.

Последвайте канала на

Novini.bg
6006 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Асен

2016.04.21 | 22:23

4
Не ни пудрете мозъка с Брендо, за него знаем и не го мразим. Кажете за плевнелиев американския \\\\\\\"манджурски кандидат\\\\\\\".
Асен

2016.04.21 | 22:23

3
Брендо е капитален пич с безупречно поведение. Който мисле че е ТАШАК да подхваща нарко бизнес и да видим колко дни ще изтика на напрежението. Докато Плевнелиев е съсипал и ограбил повече нашите деца от всеки нарко \\\"принц\\\" с Български произход.
Адаам

2016.04.21 | 12:07

2
Как да не го мразим бе, ти се излагаш бе! Тоя като направи децата ти нарко зависими или заради него да не можеш да развиваш бизнес защото перат пари през всякакви стоки, как да не го мразиш?
Адаам

2016.04.21 | 08:28

1
Не го мразете бе, не е в затвора а е осъден в Италия на 20г. Водят му дела (по документи сигурно се води че излежава присъда в момента както и през последните 3-4г.) Издаде книга -а трябваше да търка нара!

Добави коментар

Водещи новини