От Пътната агенция обещават - ловят снежинките още във въздуха

  • 24 ноември 2011 19:56

  • 2244
  • 3
От Пътната агенция обещават - ловят снежинките още във въздуха
©

Пълна бойна готовност във всички области на страната за посрещане на снега, обяви Агенция "Пътна инфраструктура".

За почистването на 20-те хиляди километра Републикански пътища във всяка област има денонощно дежурни служители. Така че, уверяват ни, снегът този път няма да ни изненада, съобщи бТВ.

Във всеки един момент на разположение има 1600 машини и 2600 служители. Планираният бюджет за чистене е около 50 милиона лева. Но това е само прогноза - зависи от това колко дълга и снежна ще е зимата.

От пътната агенция са дефинирали и критичните пътни участъци. Това са предимно проходите в страната, където по традиция обилните снеговалежи водят до пълно блокиране. Има определени обходни маршрути. От агенцията обещават, че тази година няма да има зимни блокади. Разчита се най-вече на сериозен контрол и още по-сериозни санкции за фирмите.

За първи път тази година работата на всички снегорини в страната ще бъде следена в реално време. Така ще е ясно коя фирма как си е свършила работата.

Отделно около 600 души към пътната агенция са ангажирани с контрола на почистване от страна на фирмите. Компромиси няма да има.

„Фирмите, които по някакви причини имат забавяне и не излизат съгласно договорените срокове да чистят своите участъци ще бъдат санкционирани, като мога да заявя, че санкциите могат да стигнат и 100% от договорената сума”, Лазар Лазаров, председател на „Пътна инфраструктура”.

Отделно в агенцията разчитат изключително много и на сигналите на гражданите. Те се приемат в Ситуационния център на агенцията. По телефон, по мейл и трети път чрез електронната система, свързана с телефон 112, се получава информация за мястото и за проблема.

Горещият телефон в Ситуационния център е: 0700 130 20

Освен за подобряване на организацията в агенцията вече мислят и за екологичните щети от зимната поддръжка. Въпреки нежеланието на фирмите, част от първокласните пътища ще се обработват тази година само с химикали от торови смески, без пясък.

„Това третиране е добре за самите шофьори. Тези химикали щадят автомобилите, не предизвикват корозия, няма възможност за хвърчене на камъчета, от които всички сме страдали да ни чупят предните стъкла”, казва още Лазаров.

От агенцията обясниха, че събирането на пясъка от пътищата напролет е ангажимент на фирмите, за което също ще се налагат санкции.

Магистрала "Люлин" все още няма договор за поддръжане. Възможно е 20-километровото трасе да бъде поделено между фирмите, които ще чистят областите София и Перник - срещу допълнителни пари, разбира се. Всъщност, това ще е първият зимен тест за новата магистрала. Специалисти се опасяват, че там може да стане критичен участък, тъй като и в момента в ранните часове се получават заледявания на пътя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2244 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Приликата с действителни събития е случайна и нево

2011.11.25 | 02:54

2
Кога ще ловят снежинките , преди , или след като затворят пътищата!!! Аз съм от Добрич и дежурното обяснение е , че пътищата са затворени и не се почистват , защото продължава да вали , или защото снегонавява!!!В същото време снегопочистващите фирми (знам го от личен опит) , не без помощта на кметовете по места (които подписват протоколите за изминатите от снегопочистващата техника километри) , прибират пари , като че ли наистина ловят снежинките във въздуха!!! А прословутите "дежурни служители" от агенцията, вместо да обикалят по пътищата и да контролират , дремят цяла вечер в топли стаички , оборудвани с телевизор и удобно диванче!!!Разбира се от всичко това на хората , на които са налага да пътуват , не им става по добре! Това което описах съм го видял с очите си , така беше досега!!! Искрено се надявам че нещата ще се променят някога , дай боже от тази година!

2011.11.25 | 02:55

3
:))) надявай се на промяна, надеждата казват умирала последна :)))

2011.11.25 | 01:14

1
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло W W W . S P O R T N A M E D I C I N A . C O M

Добави коментар

Водещи новини