Стягат съществени промени в Закона за съдебната власт

  • 16 април 2016 13:10

  • 1463
  • 4
Стягат съществени промени в Закона за съдебната власт
©

Предвиждаме много съществени изменения в Закона за съдебната власт. Това каза пред журналисти във Велико Търново министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

По думите й, вторите изменения в Закона за съдебната власт се работят изключително интензивно и изрази надежда те да бъдат приети от Министерски съвет.

„Съдебната реформа ще бъде обсъдена на съвета още преди Великден и се надявам след празниците да бъдат приети от Министерски съвет и внесени в Народното събрание. Това е изключително голямо изменение на закона и засяга почти всяка глава – кариерното развитие, конкурсите, дисциплинарните производства, новите правомощия на инспектората и т.н. Знаете, че с Конституцията се дадоха изцяло нови правомощия, реформата в прокуратурата, съдийското самоуправление и още много неща ще бъдат променени. Оказва се, че от 2011 година до момента няма нормативна уредба за съдебните заседатели. Наредбите са отменени от Върховния административен съд, и с право, защото в Конституцията се казва, че статутът на съдебните заседатели се определя със закон, а де факто няма такава законова уредба. Така че глава „Съдебни заседатели” ще бъде променена. Обсъждахме и нов начин на провеждане на практика след завършването. Колегите, които сега ще получат дипломи, ще трябва 6 месеца да бъдат на стаж, след което ще имат четвърти държавен изпит, който ще им даде правоспособност. Ние считаме, че точно този изпит не трябва да бъде по конспект, а да е насочен изцяло към практическите им умения”, поясни министър Захариева.

Последвайте канала на

Калина Христова
1463 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
777

2016.04.19 | 00:12

4
МИС СЪДЕБНА ВЛАСТ....
vankata1002

2016.04.16 | 18:43

3
Vie samo predvijdate a nishto ne pravite. Pone se izkazvaite sled kato naistna svarshite neshto dobro I polezno.
тоя филм вече сме го гледали

2016.04.16 | 18:42

2
Пак ли? И кога ще имаме ОСЪДЕН ПОЛИТИК ИЛИ биЗнесмен?????????

2016.04.16 | 17:59

1
....taka e i taka chte........

Добави коментар

Водещи новини