Борят диабета със стволови клетки

  • 12 април 2016 13:10

  • 2855
  • 0
Борят диабета със стволови клетки
©

Учени установиха, че мазнините в областта на талията, наричани "паласки" и "любовни дръжки", биха допринесли за лечението на диабет, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Научното откритие е публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс". Учени от Федералния технологичен институт са извлекли стволови клетки от мастна тъкан на 50-годишен мъж и са ги препрограмирали генетично, за да ги превърнат в бета клетки - клетките, които произвеждат инсулин в панкреаса. След като са били препрограмирани и изложени на действието на глюкоза, новите бета клетки са произвели инсулин, подобно на тези в панкреаса.

За изследването си учените са създали сложна синтетична мрежа от гени - генетичен софтуер. Целта им е била да пресъздадат фактори на растежа, необходими за диференцирането на развиващите се бета клетки в процеса на съзряването им. Учените отбелязват, че за тях е било важно максимално да наподобят естествените процеси, за да накарат бета клетките да функционират. Изследователите вярват, че чрез този процес са постигнали съществен пробив, тъй като в него се използва синтетична мрежа, за да бъдат препрограмирани гени да произвеждат функционални бета клетки.

Досега учените са контролирали процесите на диференциране на стволови клетки, добавяйки към тях с помощта на пипети различни химикали и протеини.

Новите бета клетки изглеждат и функционират по сходен с естествените бета клетки начин, но въпреки това не секретират същите количества инсулин като тях, което ще бъде следващата цел на изследователите.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2855 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини