ЕП приема въвеждането на архив за данните на пътниците със самолет

  • 11 април 2016 07:11

  • 1381
  • 1
ЕП приема въвеждането на архив за данните на пътниците със самолет
© gettyimages (архив)

Европейският парламент ще гласува в четвъртък дълго отлаганото въвеждане на архив за пътниците със самолет.

Досега срещу подобна стъпка бяха значителна част от евродепутатите, които обвързваха въпроса със сигурността на личните данни. Терористичните удари в Европа в последната година създават необходимия климат за гласуването на решението в настоящия момент, според евродепутати. Новите правила обхващат споделянето на събираните по този начин данни за полицейски и съдебни нужди. Новите правила ще задължат авиокомпаниите да предоставят на държавите от ЕС данните на своите пътници, за да помогнат на властите в борбата с тероризма и тежките престъпления. Целта на новото законодателство за защита на данните е да установи еднакви правила в целия ЕС.

Занапред авиокомпаниите и туристическите агенции ще пазят имената, адресите, телефонните номера, данни за кредитната карта, дати на полетите, маршрутите на пътуване, данни за контакт, информация за билета, багажа и плащането. Тези данни ще бъдат пазени в срок от пет години, ако не са послужили при разследване.

Утре ЕП ще обсъди положението в Средиземно море и необходимостта от всеобхватен подход на ЕС към имиграцията и борбата с тероризма. Евродепутатите ще оценят ефективността на съществуващите мерки за борба с укриването на данъци и прането на пари в светлината на аферата "Документите от Панама".

Очаква се ЕП да одобри първия проект за изменение на бюджета на ЕС за 2016 г., за да бъдат осигурени 100 млн. евро за спешна помощ за бежанците в ЕС, както и два милиона евро за наемане на нови служители в Европейския център за борба с тероризма на Европол.
Евродепутатите ще обсъдят също предложението на Европейската комисия за обща система за убежище. Тази система се очаква да позволи на ЕС по-добро управление на нарастващите потоци от мигранти и търсещи убежище хора. Проекторезолюцията призовава за обособяването на безопасни и законни начини за влизане в ЕС на мигранти.

В сряда ЕП ще обсъди споразумението с Турция в областта на миграцията. Предвижда се евродепутатите да разискват също положението в Полша. Основните теми в четвъртък са обработването на лични данни за целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления, както и въздействието на миграционната криза върху превозите в ЕС.

Тази вечер евродепутатите ще се запознаят с доклад за обучението за ЕС в училище. В документа се отбелязва, че 44 на сто от европейците имат ограничена представа за начина на работа на Общността и че 52 на сто от тях не намират, че гласът им е от значение в ЕС. Едва 42 на сто от гражданите на ЕС гласуваха на последните избори за евродепутати, което представлява най-ниската избирателна активност от 1979 г. насам.

Недостатъчните познания за ЕС може да допринесат за усещането, че съществува недостиг на демокрация и да доведат до широко разпространен евроскептицизъм. Проблемите с недостига на демокрация трябва да бъдат разрешени, за да бъде преодоляно нарастващото разминаване между гласа на европейските граждани и институциите на ЕС, се посочва в доклада.

Европейското измерение в образованието е от съществено значение за подпомагане на неговите граждани да разбират по-добре и да възстановят връзката с ЕС, и може да засили гласа на ЕС в един взаимозависим свят. Познаването и разбирането на общата история и ценности на ЕС и неговите държави е от голямо значение за взаимното разбирателство, мирния съвместен живот, търпението и съпричастността, се допълва в доклада. ЕП призовава ЕК да предостави обща рамка и да изготви насоки с конкретни примери за начина на преподаване на ЕС в училище.

Последвайте канала на

БТА
1381 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.04.11 | 07:49

1
Всичко е компютъризирано, какво пречи да има архив и защо е нужно да го гласуват такова нещо... НО няма да е достатъчно изобщо, няма ли проверки навсякъде на багажи, обискиране като при арест, винаги може да се внесе взривно устройство, а архивът ще запази имената и на терористите но и на... убитите. Не бих искал да съм в такъв архив...

Добави коментар

Водещи новини