Спасяват най-големия папагал в света чрез изкуствено осеменяване

  • 08 април 2016 11:21

  • 3050
  • 0
Спасяват най-големия папагал в света чрез изкуствено осеменяване
© Andrew Digby/New Zealand Department of Conservatio

Учени спасяват най-големия вид папагал в света - какапо, с помощта на ин витро методи. Птицата от рядък, почти изчезващ вид, се намира на южния край на Нова Зеландия. Той не може да лети и ежедневно води борба за оцеляване с котки и други хищни бозайници, като в последните години е докаран почти до изчезване, пише nauka.offnews.bg, цитирайки New Scientist.

Днес има около 123 възрастни какапо, обитаващи изолирани острови далеч от всички тези нашественици, а учените използват целия наличен технологичен ресурс, за да увеличат и стабилизират популацията на тези птици.

Всяко живо възрастно какапо има прикачено  проследяващо устройство. Данните се следят от самолети, сателити и от рейджъри на земята и тези данни показват кога всяка от птиците се чифтосва или гнезди и дори с коя птица се чифтосва.

В размножителния сезон, мъжките развиват раздуваща се резонаторна торба, за да викат женските. Гъливер например (на снимката) е огромен, което показва, че той е в прекрасно състояние за чифтосване.

Над 40 природозащитници и доброволци са работили непрекъснато от началото на размножителния сезон през октомври. Техните колективни усилия вероятно са направили сексуалния живот на папагалите какапо най-близко наблюдавания сред всички други видове на света. И все пак те са готови да направят всичко по силите си, за да гарантират бъдещето на най-странния папагал на света.

Последвайте канала на

Novini.bg
3050 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини