ЕС повишава сътрудничеството с НАТО в областта на сигурността

  • 06 април 2016 14:51

  • 1160
  • 5
ЕС повишава сътрудничеството с НАТО в областта на сигурността
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия и върховният представител за сигурността Федерика Могерини приеха днес съвместна рамка за борба с хибридните заплахи и за укрепване на устойчивостта на Общността, както и за повишаване на сътрудничеството с НАТО за противодействие на тези заплахи, съобщи комисията.

През последните години ЕС е все по-изложен на хибридни заплахи, изразяващи се във враждебни действия, които целят да дестабилизират даден регион или държава. Връзката между вътрешната и външната сигурност трябва да стане още по-силна, коментира Могерини. Намеренията в приетата рамка засягат стратегиите на ЕС за киберсигурност, за енергийна и за морска сигурност.

Предвижда се повишаване на осведомеността чрез създаване на специални механизми за обмен на информация между държавите в ЕС и чрез координиране на действията за постигането на стратегическа комуникация. Ще бъдат предприети стъпки за защита на потенциално стратегически и критични сектори като киберсигурността, чувствителната инфраструктура (енергетика, транспорт и космическо пространство), защитата на финансовата система и опазването на общественото здраве, както и за подкрепа на усилията за борба с насилническия екстремизъм и радикализацията.

Ще бъдат положени допълнителни усилия за предотвратяване, реакция при кризи и възстановяване чрез установяване на ефективни процедури и разглеждане на приложимостта и практическите последици на клаузата за солидарност и клаузата за обща отбрана в случай на мащабна и сериозна хибридна атака. Ще бъде повишено сътрудничеството между ЕС и НАТО, както и с други партньорски организации, в съвместните усилия за борба с хибридните заплахи, като се зачитат принципите на приобщаване и самостоятелност в процеса на вземане на решения на всяка организация.

Комисията пояснява, че с определението "хибридни заплахи" се означават различни дейности, съчетаващи обичайни и нетрадиционни методи, които държавни или недържавни субекти могат да използват по координиран начин в отсъствието на официално обявена война. Тяхното предназначение е не само да нанесат преки щети и да вземат на прицел уязвими места, но и да дестабилизират обществата, като създадат неяснота, с което да възпрепятстват процесите на вземане на решения.

Борбата с хибридните заплахи е в голяма степен въпрос от национална компетентност и основната отговорност за нея носят държавите в ЕС. Много държави от ЕС са изправени пред общи заплахи, които могат да застрашат трансграничните мрежи или инфраструктури, се отбелязва в съобщението, цитирано от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1160 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.04.22 | 17:30

5
няма лабаво браво само така

2016.04.09 | 21:06

4
MOGERINI E POLOVO ZANEMARENA I ZATOVA NERVNITCHI
РОБЕРТ

2016.04.09 | 21:05

3
Нашите евро чиновници колкото повече се излагат толкова по нагли и без церемонни стават.Всички разбраха ,че нямат капатцитета баничарница да управляват,а те искат да се налагат на цяла Европа.

2016.04.09 | 21:04

2
Италианската кочина Магарини пак простее,смръдла вмирисана хранеща се със стари пениси на вмирисани евро чиновници.

2016.04.07 | 11:33

1
КОМУНИСТИЧЕСКА БРАНТИЯ

Добави коментар

Водещи новини