Президентът на Йемен подаде оставка

  • 23 ноември 2011 18:57

  • 779
  • 0
Президентът на Йемен подаде оставка
©

Президентът на Йемен Али Абдула Салех подписа плана за излизане от политическата криза в най-бедната арабска държава, който предвижда той да подаде оставка след 33 години начело на страната, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Това стана на церемония в столицата на Саудитска Арабия Рияд, където Салех пристигна тази сутрин. На церемонията по подписването на плана, предложен от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ), присъстваха саудитският крал Абдула, престолонаследникът принц Найеф ибн Абдул Азиз Ал Сауд, йеменският вицепрезидент Абд Рабо Мансур Хади и представители на опозицията.

Инициативата на ССПЗ предвижда Салех да предаде властта на Хади.

Представителите на йеменската опозиция подписаха плана след президента.

Али Абдула Салех, който бе ранен при покушение през юни тази година, ще замине незабавно на лечение в Ню Йорк, съобщи по-рано през деня генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от Ройтерс. Салех уведомил за това Бан в телефонен разговор.

Ситуацията в Йемен е нестабилна вече 10 месеца, след като през януари избухнаха протести с искане за оставката на президента, обвиняван от критиците в корупция и непотизъм. Салех на няколко пъти обещаваше да подпише плана, но след това се отмяташе.

Последвайте канала на

БТА
779 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини