И все пак ченгета - дипломати ще има

  • 23 ноември 2011 17:12

  • 1105
  • 0
И все пак ченгета - дипломати ще има
©

Конституционният съд отмени текстовете от Закона за дипломатическата служба, с които се въвеждаше забрана за бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) да стават посланици и консули или да заемат други публични длъжности в дипломатическата служба.

Това се съобщава на официалната страница на съда, информира "Труд".

В края на миналата година Комисията по досиетата обяви, че близо половината дипломати зад граница са били сътрудници на бившите тайни служби. Последваха закани те да бъдат върнати в страната, въпреки че по закон част от тях трябва да бъдат отзовани от президента.

Управляващите от ГЕРБ направиха поправки, според които сътрудници на бившата Държавна сигурност не могат да бъдат назначавани за дипломати и на висши ръководни постове в Министерството на външните работи.

Срещу въпросните поправки се обявиха от опозицията, като депутатите от ДПС и Коалиция за България сезираха Конституционния съд. Президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в пък наложи вето и обяви, че има забележки само към един от оповестените дипломати, но мнозинството отново прие измененията. Те доведоха до смяната на 35 дипломати, от който 13 посланици.

Конституционният съд е отменил и текста, според който министърът определя външната политика на страната. Мотивът е, че тя се определя от цялото правителство и президента и тези правомощия на държавния глава и кабинета са записани в конституцията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1105 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини