Пръстовият отпечатък ще струва на лекарите 10 млн. лв.

  • 04 април 2016 21:41

  • 3193
  • 4
Пръстовият отпечатък ще струва на лекарите 10 млн. лв.
© Getty Images/Guliver

Поне 10 млн. лв. ще струва на лекарите, стоматолозите и фармацевтите решението на здравното министерство за въвеждане на автентификарор (пръстов отпечатък), показва проучване на „Труд“.

С нововъведението се цели да се спрат надписванията и измамите в болници и аптеки.

Около 28 000 медици и фармацевти трябва да се снабдят с апарат за пръстов отпечатък. Всяка една машинка струва 228 лв. с ДДС, или общата стойност на четците ще е за над 6,3 млн. лв. Отделно ще се плаща и абонаментна такса за поддръжка на системата, която ще струва минимум 3 млн. лв. годишно на медиците. Все още не е ясно колко апарата ще трябва да се закупят за отделенията в болниците.

„Палецът“ ще се оскъпи допълнително, тъй като за работата на всеки четец трябва и скенер за снемане на отпечатъци, биометричен контролер, софтуер, набор от аксесоари. Отделно от това НЗОК е сключила договор за 477 000 лв. с фирма „Контракс“ за изработването на системата с пръстовите отпечатъци за чекиране в здравната система.

„Заявили сме позицията си - не желаем да работим със система за пръстови отпечатъци и няма да закупуваме техника за нея дори и десет лева да е“, заяви пред изданието доц. Любомир Киров, пpeдceдaтeл нa Нaциoнaлнoтo cдpyжeниe нa oбщoпpaктикyвaщитe лeкapи. Той е категоричен, че това ще доведе до хаос и големи опашки пред кабинетите.

„Не е редно Министерството на здравеопазването да гледа на пациенти и лекари като на потенциални престъпници, чиято цел е да мамят“, коментира депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той подчерта, че дума автентификатор в българския език няма.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3193 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Лекар

2016.04.07 | 10:17

4
Пациентите съгласни ли са с пръстовите отпечатъци ? Защо пациентските организации не изявят категорично становището си?
Бакъря

2016.04.06 | 17:15

3
"Пръстовият отпечатък ще струва на лекарите 10 млн. лв." Хайде да не се лъжем. Ще струва не на лекарите,а на данъкоплатците,т.е на нас - на мен,на теб и на всички,които нямаме не само пари в овшорки,ами и пари за хляб нямаме вече, за да плащаме прищевките на българските крадци и продажници: данъци,такси,ток,вода,винетки и пр.

2016.04.06 | 17:15

2
Това с пръстовите отпечатъци е супер простотия и служи само да се облажат някои хора. Като зная колко трудно подвижни хора има, на които близки или гледачи им купуват лекарствата, сега ще трябва те лично да ходят до личния лекар, а след това до аптеката. Не виждам как ще стане това за много от лежащо болните.

2016.04.06 | 17:15

1
Затова изцъкления Москов не пуска кокала. Вече само детските градини не са срещу него, но явно далаверката е голяма.

Добави коментар

Водещи новини