МВР предупреждава за нова схема: Обират домове, докато хората вечерят

  • 04 април 2016 06:28

  • 4934
  • 7
МВР предупреждава за нова схема: Обират домове, докато хората вечерят
©

Около 20,30 ч вечерта столично семейство вечеря на горния етаж на къщата си в южните квартали на София. Съпрузите си говорят как е минал работният ден и гледат телевизия. Не подозират, че отвън ги наблюдават крадци, които отдавна са набелязали жилището им. Бандитите преценяват най-удобното място, откъдето да влязат в къщата. Нахлузват маски на лицата си и с ловки умения отключват вратата. За секунди плячкосват злато и пари и се изнасят. Семейството дори не разбира, че е обрано.

Подобни случаи са хит от началото на годината в София, съобщава "24 часа". За да се стигне до такава кражба обаче, бандитите започват с подготовката много по-рано. Избират кого да оберат след предварително наблюдение и следене. Гледат внимателно кога влизат и излизат хората и преценяват дали да атакуват, докато са вкъщи. По луксозната дограма, скъпите врати и коли се ориентират за приблизителната плячка, която ги очаква, разказва криминалист от сектор “Кражби” в СДВР.

Някои от крадците са такива майстори, че успяват да се покатерят до горния етаж на къща и да отворят дограмата, докато хората са на долния. При други кражби се разчита вратата на жилището да е отворена. Тогава бандитът взема каквото види и изчезва за секунди. При два от регистрираните случаи крадците дори се засичат с обитателите на дома. Те се стреснали при вида на маскираните и не могли да реагират, а апашите се измъкнали с пари и накити.

Други наглеци дебнат, когато обитателите на дома ги няма, и чупят стъклопакета на дограмата, без да се притесняват от издадения звук. Още по-дръзки обири се наблюдават в офиси на мобилни оператори.

От началото на годината криминалистите са регистрирали 4 случая, при които бандити чупят прозорците на магазините.

Алармата се включва и охранителната фирма идва за 2-3 минути, но апашите вече са се изнесли със задигнатите джиесеми. “Явно имат канал и ги пласират в чужбина, защото апаратите ги няма в България”, казват криминалистите.Любими места за удар са фирмените офиси. Циганска банда от столичния кв. “Христо Ботев” например се специализирала в задигането на сейфове от кабинети. Касата се слага на мрежа и няколко човека я хващат за краищата, за да я изнесат. При една такава кражба обирджии са заловени в Монтана преди 2 седмици. Това е поредният пример, че столичните бандити не крадат само в София, а гастролират и в провинцията.

Колегите им пък връщат визитите. “Идват само за удара и си тръгват”, обясни полицай. Апашите от ромски произход налитат и на банкомати из цялата страна. Изкарват между 40 000 и 200 хил. лв.

Голяма част от българските бандити пътуват из цяла Европа. Излизат от страната за седмица и веднага след удара се прибират. Макар и в чужда държава, крадците са улеснени - заключващите механизми на вратите са по-прости, отколкото у нас. Там най-често портите са само с един заключващ механизъм. Апашите правят ключ и влизат за миг в жилището. Обикновено за една кражба се събират между 3-ма и 5-ма души. Членовете на банди преливат от една в друга - събират се за конкретния удар и се сдружават с за следващия. Понякога апашите дори наемат ключар, чиято задача е само да отвори вратата. Ползват обикновени ръкавици и не оставят никакви отпечатъци.

Инструментите се пилят, за да се справят със различни видове брави. Оборудването излиза между 5 и 10 хил. лв.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4934 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Палатко Туристов

2016.05.01 | 20:47

7
С мен ще имат проблем - рядко вечерям по едно и също време, та докато успеят да влязат у нас по време на вечеря доста пъти ще ги дисквалифицирам. :)

2016.05.01 | 20:47

6
Отдавна МВР се е превърнало в регистратор. За което не виждам причина да им се отделя толкова голям бюджет. Функциите им могат да се поемат от някоя секретарка в общината ей така, меьду другата й работа. Тъкмо да им се уплътни работното време и да не скучаят.

2016.05.01 | 20:47

5
МВР да не ни предупреждава!!! работата на МВР е предотврарява крадци и насилници да ни влизатат в домовете за това им плащаме на тези некъдърни хранутници
GOCT

2016.04.17 | 15:36

4
Prectanete c tezi ukazania,edinctveniat na4in e ctrelba na meco,v cobctveniat mi dom,vci4ko drugo e "tachak".

2016.04.17 | 15:36

3
Tikvata Boiko dobre gi e obuzil kradcite kak da obirat naroda...
ЪЪЪЪЪЪ

2016.04.17 | 15:36

2
От както Хайдуккостовата чета батиса държавата изобщо не вечерям,защото няма какво.Така,че съм спокоен от другите четници.

2016.04.04 | 09:56

1
xaxa bravo

Добави коментар

Водещи новини