Обама предупреди за заплахата от ядрено терористично нападение

  • 01 април 2016 20:20

  • 3213
  • 5
Обама предупреди за заплахата от ядрено терористично нападение
© Getty Images/Guliver

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият каза днес, че има постоянна и развиваща се заплаха от извършване на ядрено терористично нападение, предаде Асошиейтед прес.

Той направи това по време на срещата на върха по ядрената сигурност във Вашингтон. По думите му светът значително е намалил риска от ядрен тероризъм чрез предприемане на "конкретни, осезаеми мерки", но подчерта, че все още съществуват основания за тревога. Според него никоя терористична групировка засега не е успяла да се сдобие с ядрено оръжие или мръсна бомба, въпреки че Ал Кайда отдавна се стреми към ядрени материали, а "Ислямска държава" използва химически оръжия.

"Няма съмнение, че ако тези ненормалници се доберат до атомна бомба или ядрен материал, със сигурност ще го използват, за да убият колкото се може повече хора", каза той. Според него това би било бедствие, което може да промени света. Обама заяви, че за терористите ще бъде по-трудно да се сдобият с ядрени материали благодарение на договора за физическа защита на ядрените материали, ратифициран от 102 страни, който по думите му се очаква да влезе в сила в скоро време, посочва БТА.

Според него попадането на ядрени оръжия в ръцете на терористи е основна заплаха за световната сигурност в момента, отбелязва ТАСС. Във връзка с това Обама изтъкна необходимостта от защита на обектите за съхраняване на плутоний и обогатен уран, които по думите му не навсякъде са достатъчно добре охранявани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3213 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.04.12 | 09:41

5
България я управляват предатели или наивни глупаци !глупаци ! Защо Америка трябва да воюва с Русия, която владее Прибалтийските страни или Румъния и България? Кога суверенитетът на тези народи стана от такъв жизнен интерес, че САЩ биха рискували военен сблъсък с Москва, който може да ескалира в ядрена война?

2016.04.12 | 09:40

4
Сега няма ли да каже, че "заплахата" е от Иран, за да нападнат и нея?!

2016.04.12 | 09:40

3
Не съм чувал за умен негър !

2016.04.12 | 09:40

2
Споко,краеведите ги гони параноята.тъща ми е психопат,кат му се озъбих,свиха му се сърмите.
Аз

2016.04.12 | 09:40

1
ами ако сте продали или подарили ядрено оръжие на ислямистите, ще има заплаха!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини