Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров: Панагюрското съкровище не е менте!

  • 24 март 2016 10:24

  • 2381
  • 2
Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров: Панагюрското съкровище не е менте!
© Булфото(архив)

"Редовно се появяват статии и твърдения, в които пише, че съкровището може и да е фалшиво, но те не са истина. Правена е такава експертиза, и то много пъти, на различни места. Издали становище, а съдът не е специалист, да се произнася по този въпрос. Там нямат експерти, които да кажат дали съкровището е автентично. Не искам повече да коментирам това, тъй като в момента съм болен. Не съм виждал решението на съда, не мога да говоря наизуст", каза още проф. Димитров, пише в. "Всеки ден".

Наследниците на откривателите също твърдят, че Панагюрското златно съкровище се е смалило или е било подменено с фалшификат. Това казва Павел Цветанков, внук на един от братята Дейкови, открили през 1949 г. съдовете в местността Мерул край Панагюрище. Всеки един от съдовете е променил грамажа си надолу - с от 5 до 100 грама, твърди мъжът. Имало разлики и в ритоните, каничките и фиалата, но при тях всичко било наобратно и всъщност тежали повече. Цветанков публикува и решението на Върховния административен съд от 17 март, в което се казва, че Националният исторически музей не е правил експертиза на съкровището и по тази причина не може да предостави протокол на наследниците по Закона за достъп до обществена информация.

Докато се вихри скандалът с едно от най-големите ни съкровища, шефът на Националния исторически музей е в болница. Той бе приет там заради тежка бронхопневмония, която все още го мъчи.

"По-добре съм вече, все още съм на антибиотик. Правят ми различни изследвания и процедури. Имам едни последни остатъци от гадната бронхопневмония, които изчиствам", каза вчера от Правителствена болница професорът.

Последвайте канала на

Novini.bg
2381 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
JJIvanov

2016.05.24 | 12:05

1
Около седемдесет милиарда струва оригинала..Част е от древен много мощен компютър работещ в реално закъснително време.. "Компютъра е пренасян от Цариград за стара загора/днешна по пътя край Адрианополис е убита важната наследничка на рода на .. И следва инфо,..."
БГ

2016.05.24 | 12:05

2
пий си лекарствата!

Добави коментар

Водещи новини