Хиляди фиданки залесиха край Марица

  • 21 март 2016 09:26

  • 1837
  • 1
Хиляди фиданки залесиха край Марица
© Булфото(архив)

Хиляди фиданки от местни видове са били засадени в местността Гущерова одая, в защитена зона река Марица. Залесяването е в рамките на проект „Опазване и възстановяване на крайречни гори“ от WWF България и е реализирано със съдействието на Държавно горско стопанство (ДГС) Асеновград и Регионална дирекция на горите (РДГ) Пловдив.

Били са засадени фиданки от характерните за региона бяла върба, черна топола, черна елша, летен дъб, ясен и бряст, съобщават от WWF.

Със 7000 залесени фиданки организацията отбелязва Световния ден на гората, който е днес.

Ръководителката на програма „Гори” във WWF-България Нели Дончева предупреди, че крайречните гори у нас буквално са заплашени от изчезване. В миналото те са били изсичани, за да бъде освободена земя за земеделски дейности. Дърветата са били изсичани и за да бъдат заменени с плантации от хибридни тополи за бързо производство на дървесина. Тези гори са особено важни, тъй като предпазват от ерозия и наводнения, обясни Дончева.

Залесяването в местността Гущерова одая се извършва именно на мястото на хибридни тополови насаждения. 14 декара са били отделени за възстановяване на характерна крайречна гора от приоритетно местообитание 91E0* от екологичната мрежа Натура 2000. Подобен тип гори в България в момента съставляват едва 0,1% от общата горска територия, отбелязват от организацията.

12,8 ха крайречни гори от бяла върба, бряст, черна елша и летен дъб се възстановяват в защитена зона река Марица.

В защитена местност Мартен-Ряхово пък се възстановявали 9,8 ха крайречна гора от черна топола и бяла върба. От WWF уточняват, че тези видове също са характерни за крайречните гори по поречието на Дунав и притоците му.

Последвайте канала на

Novini.bg
1837 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.03.22 | 00:53

1
Такива новини, браво! Не кой с коя и така!

Добави коментар

Водещи новини