Поп звезди на помощ на разклатения туризъм в Турция?

  • 18 март 2016 09:22

  • 1732
  • 1
Поп звезди на помощ на разклатения туризъм в Турция?
© gettyimages (архив)

Представителите на турския туристически бранш, разклатен от резкия спад на резервациите от руснаци и жестоките бомбени атаки в градовете, се надяват, че МадонаМадона Мадона Луиз Вероника Чиконе Мадона (Madonna) e родена в Бей Сити, Мичиган. Мадона е третото от общо, Джъстин Бийбър и Дженифър Лопес могат да помогнат за съживяване на бизнеса по тяхното средиземноморско крайбрежие, коментира Ройтерс.

Приходите от туризъм в Турция спаднаха с 14,3 % през последното тримесечие на миналата година, а резервациите за 2016-а говорят за още по-предизвикателна година за туристическата индустрия в страната. На туризма се падат 4,5 % от икономиката, оценявана на 800 милиарда долара. "Турската ривиера" около Анталия, основен ваканционен център, е един от най-тежко засегнатите райони. Местната търговска камара (ATSO) се обърна към туристическото министерство в Анкара този месец, след като броят на руските посетители се срина с 81 %. След свалянето на руски самолет на 24 ноември Москва одобри санкции срещу Турция и ATSO изчисли, че кризата ще струва на Турция до 11 милиарда долара.

Анталия, основният град на руското средиземноморско крайбрежие, ще бъде домакин на Международното градинарско изложение ЕКСПО 2016 през април. Според ATSO малко звездна музикална подкрепа може да помогне за привличане на посетители, разтревожени от водещите заглавия от неспокойния регион.

"ЕКСПО 2016 трябва да бъде превърнато в голям туристически тласък, например чрез организиране на големи концерти на международни знаменитости като МадонаМадона Мадона Луиз Вероника Чиконе Мадона (Madonna) e родена в Бей Сити, Мичиган. Мадона е третото от общо, Дженифър Лопес или Джъстин Бийбър, за да бъде привлечен интересът на целевите пазари", бе отбелязано в доклад на министерството на туризма.

Остава да се види дали "треската Бийбър" (Bieber Fever) или "лудостта Мадона" ("Madonna madness") могат да успокоят страховете за сигурността, заради които цифрите при резервациите потънаха, след като самоубийствен бомбен атентат отне живота на повече от 10 германски туристи в Истанбул през януари - първата от няколко такива атаки в Турция тази година.

Германският туристически оператор TUI отчете спад от цели 40 % на резервациите за това лято в Турция. В сряда германският летищен оператор Fraport, който обслужва и летището в Анталия, обяви, че очаква пътникопотокът там да намалее тази година. "Перспективата в момента се характеризира с ограничени резервации за ваканция в Германия и значително понижаващи се цифри за пътниците в Турция в резултат на терористичните атаки напоследък", отбеляза в изявление главният изпълнителен директор на Fraport Щефан Шулте.

Кметът на Анталия Мендерес Тюрел заяви, че не се безпокои за перспективата за региона, защото туризмът е силно променлив. Новите пазари в Иран, Китай и района на Залива ще компенсират намаляването на другите посетители, посочи той. "Руските санкции не са краят на света", заяви в сряда пред Ройтерс Тюрел на събитие на TUI в Берлин. Кметът на Анталия не можа да каже коя звезда в крайна сметка ще се появи на изложението, тъй като програмата все още не е изготвена. "Можете обаче да очаквате голяма знаменитост", загатна той

Последвайте канала на

БТА
1732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Seır

2016.03.23 | 18:38

1
Амуджите , нека сами да си ядат доматите;) много ще търсят руснаците,уви влакът вече тръгна ;)

Добави коментар

Водещи новини