Росен Плевнелиев: Сложната геополитическа обстановка в света изисква да има сигурност в страната ни

  • 18 март 2016 09:03

  • 2296
  • 15
Росен Плевнелиев: Сложната геополитическа обстановка в света изисква да има сигурност в страната ни
© Булфото

По добра традиция правя това обръщение след приключилите консултации с политическите партии. Благодаря на всички парламентарно представени групи за добрия тон и конструктивния диалог. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното от трибуната на Народното събрание.

„Обсъдихме актуалната политическа ситуация в страната. Отправихме взор към бъдещето. Поставих акцент върху политическото и икономическото развитие. Успешните държави са тези, които имат план за действие. Това е план, с който ще си върнем доверието на хората“, посочи президентът.

"Вярвам, че въпреки политическите различия институционалното уважение е здрава основа за надграждане на държавния ред." Плевнелиев е категоричен, че вече сме в състояние да се обединим за националните интереси.

"През тази година можем да започнем дебата и началото на подготовката за България 2030. Обсъдихме актуалната политическа ситуация в страната, реформите на дневен ред, но и отправихме поглед напред към хоризонт 2030“, каза държавният глава. „Благодаря за постигнатото пълно съгласие по националната програма за развитие България 2020, която изковахме в президентската институция. Това е безспорно постижение на българската държавност“, каза държавният глава.

„Страната ни има уникалния шанс да подходи амбициозно и да постави пред себе си ясни, дългосрочни, стратегически цели за развитие“, обясни той. По думите му, такава възможност предоставят и две световни събития. „Всички държави членки на ООН приеха с пълно съгласие през годината 17-те глобални цели за устойчиво развитие на планетата до 2030 г. В Париж всички държави приеха с консенсус парижкото споразумение за климата с ясни цели и ангажименти до 2100 г. и напълно в интерес на следващото поколение", зави Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

„В годините на прехода България имаше и постигна своите стратегически цели. Сега трябва да гледаме напред и да си поставим нови цели - изграждане на социално-значима икономика, влизане в еврозоната, изграждане на газови връзки и др. Когато е трудно ще покажем, че имаме план, гледайки към хоризонт 2030“.

„Сложната геополитическа обстановка в света изисква да има сигурност в страната. Това налага да има по-конструктивен диалог, който виждам в това НС. Политическата стабилност е важна предпоставка за провеждането на реформите и подобряването на икономическата среда. Политическата стабилност е нужна като фактор за инвестиции и подобряване на живота на хората“.

„Научихме уроците си след 5-те предходни правителства. В режим на широко представителен и конструктивен диалог бе усъвършенстван пенсионният модел в посока на финансово стабилизиране на пенсионната система и подобряване адекватността на пенсиите в дългосрочен план. За пръв път Здравната каса не е на минус, а НЕК видимо се оздравява. Чрез промените в Закона за предучилищното и училищното образование бе подкрепен най-смисленият национален приоритет - образованието, с акцент върху професионалното образование и въвеждане на дуална система на обучение за изграждане на връзката образование-бизнес, с цел намаляване на младежката безработица и възраждане на професионалните училища", отбеляза президентът.

"През годината бе направен решителен прелом в енергетиката. Работим ефективно по зададените национални приоритети за енергийна ефективност, диверсификация и либерализация. Законодателната и изпълнителната власт предприеха решителни стъпки, които вече дават резултати. Либерализацията на електроенергийния пазар в страната се случва с бързи темпове. Над 250 000 българи се включиха в Националната програма за енергийна ефективност, а хиляди граждани вече усещат реалния ефект чрез значително по-ниските сметки за ток. Благодарение на Националната програма за енергийна ефективност, за пръв път в българската енергетика, ще спечелят не олигарсите, а стотици хиляди българи, на които сметките за ток ще паднат двойно, а имотите им ще увеличат стойността си. Надявам се от тази изключително смислена национална програма да се възползват и най-изостаналите региони на България, като апелирам да се предвиди специален механизъм за тях".

"Комисията за енергийно и водно регулиране за първи път бе пряко избрана от парламента и днес виждаме като резултат един по-добре работещ и независим регулатор. Всички подкрепихме междусистемните връзки и разработването на наши собствени находища на газ. Това са много смислени действия, в защита на енергийната сигурност на нацията".

"Всички тези позитивни примери показват, че когато се действа конструктивно и национално отговорно, можем да постигаме добри резултати. Тези успехи трябва да ни амбицират, за да продължим с реформите с още по-бързи темпове".

"През изминалата година бяха направени редица позитивни стъпки с приемането на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт. Извършените промени в Конституцията са полезни и правилни. Те са важна, но недостатъчна стъпка напред. По време на консултациите всички парламентарно представени политически сили единодушно се обединиха за изключителната важност на реформата в правосъдието и борбата с корупцията. Тук времето на декларациите отдавна отмина, трябват решителни действия. Говорим, че ефективното правосъдие и борбата с корупцията е национален приоритет, но видими резултати все още няма. Имаме изключително ниско доверие на гражданите в системата – над 90% от българите нямат доверие в правоохранителните органи".

"През последните години реформата в правосъдието бе сведена основно до писане на мерки и отчети в отговор на препоръки на Европейската комисия. Ако виждането ни за съдебната реформа е отиграване на ситуации от доклад на доклад, няма да постигнем резултати. Националната цел е независимо и ефективно правораздаване в интерес не на отделни, а на всички граждани".

"Доколко силна е волята за реформи ще проличи при приемането на предстоящите промени в Закона за съдебната власт, процесуалните закони, антикорупционното законодателство. Необходими са промени в посока по-бързо и ефективно съдопроизводство, по-голяма отчетност на прокуратурата, изработване на обективни правила и критерии за кариерно развитие на магистратите и случайно, а не манипулирано разпределение на делата".

"Съдебната реформа е тази област, която най-ясно ни показва колко е важно законодателните и изпълнителните решения да бъдат взимани чрез интегриран подход. Равенството на всеки пред закона не може да бъде постигнато само с промените на няколко закона, дори и на Конституцията. Въздаването на справедливост не е отговорност единствено на съда и прокуратурата. Системата на магистратурата е неразривно свързана в своята работа с тази на МВР, с контролните, данъчните и митнически органи. Надявам се именно сега, когато предстои приемането на няколко изключително важни закона – устройствени и процесуални, да създадем тези механизми, които да осигурят ефективност на изпълнението, чрез интегриран подход, а не институциите да си прехвърлят отговорността и да се обвиняват взаимно".

"Всички декларират воля за борбата с корупцията. Това иска и народът. Вместо да чакаме поредния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, който да констатира отново, че няма напредък, сега е времето за решителен обрат с приемането на силно антикорупционно законодателство".

"Като президент ще продължа да отстоявам позицията, че съдебната реформа е в центъра на всичко", увери Плевнелиев. "Тя е задължителна, само чрез нея можем да подобрим демокрацията и да върнем доверието на гражданите. Народът очаква дълбока реформа в правосъдието и реална борба с корупцията по високите етажи на властта. Постигането на широко политическо съгласие за дълбока съдебна реформа и смело антикорупционно законодателство ще бъде силен знак към българското общество за политическа воля за промяна".

"Предстоят президентски избори. Надявам се това да са единствените избори през годината, които да проведем по един цивилизован начин. Без популизъм, без безпринципно противопоставяне. Нека да има колкото може повече кандидати, идеи, решения – народът ще избере най-добрите от тях".
 

 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2296 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Ivan

2016.03.23 | 18:31

15
ПИСНА НИ !!!!
бобо

2016.03.23 | 18:31

14
Няма ли някога да кажеш нещо смислено ?????

2016.03.23 | 18:31

13
ИМПИЙЧМЪНТ НА ПАСТИРКАТА НА П*ДЕРАС

2016.03.23 | 18:30

12
Пак се е нагъбил.
Аз казах

2016.03.23 | 18:30

11
Тоя кавал говори за ПРЕЛОМ в енергетиката ?! Така ли му викат вече на ОГРАБВАНЕТО ?!
Българ

2016.03.23 | 18:30

10
Тоя бръщолеви едни и същи тъпотии от както е президент.И за какво въобще спомена Левски, срам няма ли? Кога един път ще заговориш за истинските, реалните неща който се случват в Европа.Кога ще заговориш за умрялата икономика на страната особено извън София, кога ще помислите за хората? Кво ми приказва тука евроценности и глупости до шия.Обикновения българин не го интересуват евроценности и т.н!
До Росита Вурст

2016.03.23 | 18:30

9
Ей плужек я си тегли въжето женчо. Който не те види той не те еве плевел долен

2016.03.23 | 18:30

8
Eй го на...получих киселини! То поне газове да бяха...

2016.03.23 | 18:30

7
Педал недоклатен,как ще я осигуриш тази сигурност за страната,като сложите фесовете с тиквата и разтворите бузките ,нали,вие само това можете и правите!
гошо

2016.03.23 | 18:30

6
Импийчмънт!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини