Радиацията уби роботите, изпратени да намерят радиоактивното гориво в реакторите във Фукушима

  • 11 март 2016 16:20

  • 3444
  • 1
Радиацията уби роботите, изпратени да намерят радиоактивното гориво в реакторите във Фукушима
© Getty Images/Guliver

В Япония днес почитат жертвите на силното земетресение с магнитуд 9, предизвикало цунами по североизточното крайбрежие на Япония, включително префектурите Ивате, Мияги и Фукушима. Стихията доведе до многобройни човешки жертви, както и до голяма авария в АЕЦ "Фукушима-1". Ликвидирането на последиците от трагедията продължават и до днес, съобщава БТА.

По този повод японското правителство прие нов петгодишен план за възстановяване на североизточните региони, пострадали при разрушителното земетресение и цунами от 11 март 2011 г. Документът предвижда за тази цел до 2020 г. да бъдат похарчени 6,5 трилиона йени (около 57 милиарда долара), съобщава БТА.

Министърът на възстановяването на Япония след земетресението Цуйоши Такаги обърна внимание на това, че "много от жителите на пострадалите райони и до ден днешен живеят във временни жилища" и правителството ще се постарае да реши този проблем възможно най-скоро.

Новата петгодишна програма започва през април. Тя предвижда до 90 процента от работата по възстановяване на жилищата и другата инфраструктура в Североизтока да е приключила до финансовата 2017 г. Планът включва и оказване на медицинска и психологическа помощ на пострадалите от цунамито, подкрепа за производството и селското стопанство в региона, както и развитие на туризма.

От 2011 г. японските власти са похарчили около 25 трлн. йени (почти 225 млрд. долара) за дейности по възстановяване и ликвидиране на последствията.

По официални данни в резултат на стихията са загинали и изчезнали безследно почти 18,5 хиляди души. Напълно или частично са били разрушени над 400 хил. жилища, а морската вода е заляла площ от над 560 кв. км, включително летището на големия град Сендай. Площта на пострадалия от цунамито район възлиза на 21,5 хил. хектара.

Роботите, изпратени да намерят радиоактивното гориво в ядрените реактори във Фукушима, са „умрели“. Подземната „ледена стена“ около разрушения завод, която трябва да спира подпочвените води от замърсяване, все още не е завършена. Властите засега не знаят как да се справят с радиоактивната вода, събирана в танкери около изоставената площадка, предава Ройтерс.

Все още радиацията във Фукушима е толкова силна, че е доказано невъзможно да се стигне до сърцето на централата и да се намерят и преместят разливите от разтопените горивни пръчки, тежащи хиляди тонове. Пет робота, изпратени в реакторите, не са успели да се върнат. Операторът на централата е направил частичен прогрес с премахването на разливи от една от разрушените сгради, но трябва да намери начин да се справи с разтопените пръчки и в останалите три реактора, а това е все още технически невъзможно.

Горивните пръчки са се разтопили и са проникнали в реакторите и никой не знае точно къде се намират разливите в момента. Тази част от централата е толкова опасна за хората, че японците са създали роботи, които могат да плуват под вода и да се справят с препятствията в повредените тунели и тръби в търсене на разливите. За всяка сграда на повредената централа е създаден отделен робот по спецификите на всяка от тях. В момента, в който роботите се приближат до реакторите, радиацията унищожава електрическата им инсталация и ги прави абсолютно безполезни.

Компанията Tepco, притежаваща реакторите, е често критикувана за начина, по който се справя с бедствието, но сега твърдят, че ситуацията с най-лошият ядрен инцидент от този в Чернобил, Украйна, преди 30 години, се е подобрила значително. Нивата на радиацията на много места около централата в момента са толкова ниски, колкото е и в Токио. Повече от 8 хиляди работници са там по всяко време на денонощието, казват официалните власти. Трафикът е непрекъснат, отстраняват отломките, строят резевроари за съхранение и полагат тръби. Голяма част от работата включва изпомпването на течащите води от повредените реактори и охлаждането им. След това радиоактивната вода се изпомпва и се складира в резервоари.

Според изчисленията на Акира Оно, работата за извеждане от експлоатация е около 10% свършена, пълният процес щял да отнеме между 30 и 40 години. Но докато компанията не намери ядрените горива, няма да може окончателно да предвиди прогреса и крайната цена на проекта. Използването на рентгенови лъчи е единственият начин, по който засега е намерена някаква информация за местонахождението им. Използваният робот е изпратил само няколко много пикселизирани снимки, преди да се счупи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3444 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
уран,сатурн

2016.12.13 | 12:57

1
Не разбрах още ли горят прътовете.40-50 г.и тихият океан ще е с мутанти,или незнайно какво?

Добави коментар

Водещи новини