Шефът на ОЛАФ бе лишен от дипломатически имунитет

  • 11 март 2016 06:54

  • 1446
  • 1
Шефът на ОЛАФ бе лишен от дипломатически имунитет
©

Европейската комисия е лишила в началото на месеца от дипломатически имунитет генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер, за да бъде разпитан от белгийското правосъдие във връзка с афера с търговия с влияние, предаде Франс прес, като се позова на прокуратурата.

През октомври 2012 г. малтиецът Джон Дали, европейски комисар по здравеопазването, бе принуден от тогавашния председател на Европейската комисия Жозе Барозу да подаде оставка, след като бе обвинен от ОЛАФ в търговия с влияние в полза на тютюневата индустрия.

Случаят "застига" сега Кеслер - бивш прокурор за борба с мафията в Сицилия, който оглавява европейската агенция от 2011 г. - тъй като той е заподозрян, че е прибегнал до методи, незаконни според белгийското законодателство. Според добре осведомени европейски депутати той е използвал незаконни телефонни подслушвания. Шефът на ОЛАФ заплаши да подаде жалба срещу ЕК в Съда на ЕС.

Дали твърди, че е невинен и че е станал жертва на заговор, организиран от Европейската комисия и тютюневата индустрия, тъй като искал да затегне законодателството срещу тютюнопушенето.

Последвайте канала на

БТА
1446 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2016.03.11 | 20:22

1
Цялата корумпирана ЕК е за разследване та какво остава за някакъв слуга изпълнител от ОЛАФ.

Добави коментар

Водещи новини